Gheaţa de pe râuri și lacuri poate fi periculoasă atunci când temperaturile oscilează, în special pentru cei care doresc să pescuiască la copcă. Tot mai mulţi oameni au murit în ultimii ani și, de aceea, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a început o campanie de informare a populaţiei la staţia de salvare din Parcul „La Izvor".
EDUARD AMBROSII, şef Secţie, Direcţia Generală Prevenţie: „Aţi văzut un mic exerciţiu aplicativ prin care am vrut să demonstrăm după scenariu, doi pescari care au vrut să verifice starea podurilor de gheaţă, s-au prăbuşit sub apă, au fost echipaţi corespunzător şi au fost salvaţi de către scafandri. Să venim în atenţia publicului, îndeosebi pescarilor, să fie echipaţi corespunzător, să aibă vesta de salvare, să aibă fluierul cu care să poată anunţa pericolul”.
SERGIU PASCARU, şef, Serviciul Scafandri: „Pe moment, gheaţa are aproximativ 5-6 cm. În timpul nopţii, temperaturile sunt mai joase, grosimea creşte puţin, dar pe timp de zi, temperaturile deja sunt pozitive şi gheaţa din nou se subţiază. Sunt patrule care, de regulă, circulă prin preajma lacurilor şi se explică pescarilor că gheaţa este fragilă”.
ALINA VICOL, subofiţer superior, Serviciul Medical: „Riscul este că persoana poate suferi o hipotermie. Primul ajutor este: persoana este dezbrăcată de hainele umede, este învelităcu plapumă caldă şi dusă într-o încăpere caldă. Nici într-un caz nu se recomandă duşurile fierbinţi, saune sau băuturi fierbinţi. Acesta este primul ajutor pe care ar putea să îl ofere până la venirea ambulanţei”.
În 2023 au fost înregistrate nouă cazuri, iar în 2024 au fost 12 decese survenite în urma prăbuşirii sub gheaţă. Salvatorii îndeamnă amatorii de pescuit la copcă să nu facă mai multe găuri şi să păstreze distanţa de cel puţin 3 metri intre pescari.
MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Pe lacul Ghidighici grosimea stratului de gheață nu depăşeşte 6-7 cm, iar riscul să se rupă sub greutatea unui om este mare. Cu toate acestea, chiar de la primele ore ale dimineţii, zeci de pescari s-au aventurat pe suprafaţa îngheţată a apei să prindă peşte la copcă”.
Potrivit statisticilor, de la începutul anului 2025, în bazinele acvatice din Republica Moldova şi-au pierdut viaţa cinci persoane. IGSU îndeamnă cetăţenii să apeleze de urgenţă la Serviciul unic 112 în cazul în care observă persoane în situaţii de risc.