Actualitate

Gala Premiilor Europene pentru Societatea Civilă. Şase asociaţii din Republica Moldova au fost premiate la cea de-a 5-a ediție a evenimentului

Gala Premiilor Europene pentru Societatea Civilă. Şase asociaţii din Republica Moldova au fost premiate la cea de-a 5-a ediție a evenimentului

Şase asociaţii din Republica Moldova au fost premiate la cea de-a 5-a ediție a Galei Premiilor Europene pentru Societatea Civilă. Evenimentul şi-a propus promovarea și susținerea activităţii sectorului asociativ. Câştigătorii au fost aleşi pentru că au demonstrat excelență și rezultate remarcabile în domeniile lor de activitate, prin valorificarea sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană.

ZFR

În ultimii 10 ani, Asociația "Filantropia Creștină" a sprijinit oameni aflați în dificultate, oferind ajutor financiar, hrană, îmbrăcăminte și alte lucruri esențiale. Toţi angajaţii se ghidează după motto-ul "Eşti ceea ce dăruieşti".

SERGIU AGA director, Asociaţia "Filantropia Creștină": Preot fiind, aş vrea să împărtășesc acest premiu cu toţii preoții Mitropoliei Basarabiei care şi ei se dedică comunităților lor, ghidaţi în mod special de Misiunea Socială Diaconia. Pe lângă dragoste, credință şi nădejde acești preoți împărtășesc şi valorile democratice ale Europei”.

Iar premiul pentru "Guvernare mai Puternică" a fost acordat Asociaţiei "Institutum Virtutes Civilis". ONG-ul pune accent pe drepturile femeilor şi egalitatea de gen. De cinci ani, asociaţia implementează programul "Academia de Liderism Feminin", prin care au trecut peste 800 de femei.

LILIANA PALIHOVICI preşedinte, Asociaţia "Institutum Virtutes Civilis": „Femei lidere, din comuniați şi organizații, care doresc să se implece în procesele decizionale, trec prin program, după care candidează la alegeri locale şi parlamentare şi ne bucurăm de succesele lor. Spre exemplu, în urma programului din 2023, am instruit 200 de femei din care 65 au fost alese primare”.

Un alt premiu a fost oferit unei asociaţii de regiunea transnistreană care sprijină inovaţia în afacerile locale.

ZINAIDA EMELIANOVA director, Agenția pentru Inovare și Dezvoltare, Tiraspol: „Organizația noastră sprijină activ antreprenoriatul, inovațiile și tranziția către economia verde. De asemenea, contribuim la dezvoltarea și promovarea leadership-ului feminin și la dezvoltarea durabilă. Acum doi ani, datorită sprijinului Uniunii Europene și PNUD, a fost creată infrastructura. Este vorba de un hub de afaceri, un loc unde se adună oameni care doresc să profite de oportunități și resurse”.

Organizațiile au fost selecţionate în baza influenței pe care au avut-o asupra comunităților locale și modului în care au reușit să mobilizeze și să inspire oamenii.

EXCELENŢA SA JĀNIS MAŽEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Astăzi celebrăm poveștile de succes care ne inspiră. De la servicii sociale mai bune, la antreprenori sociali de succes şi proiecte de dezvoltare a comunităților locale, în strânsă colaborare cu autoritățile moldovenești şi multe altele. Felicitările mele pentru organizațiile care sunt astăzi premiate”.

În prezent, Uniunea Europeană susține 26 de inițiative, implementate de organizații ale societății civile din Republica Moldova, în valoare de circa 35 milioane de euro. Gala Premiilor Uniunii Europene pentru Societatea Civilă este organizată de Delegația UE în Republica Moldova din anul 2018.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter