Social

La Chişinău a fost inaugurată Casa Ucraineană

La Chişinău a fost inaugurată Casa Ucraineană

În ajunul Zilei Independenţei Ucrainei, la Chişinău a fost inaugurată Casa Ucraineană. Este prima instituție de acest gen de pe teritoriul Republicii Moldova menită să ofere sprijin ucrainenilor refugiați. Aceştia se pot reconecta la tradiții și obiceiurile datorită proiectului iniţiat de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova.

ZFR

Casa ucraineană este un centrul create in sprijinul tuturor celor fugiţi din calea războiului și oferă diferite programe educaționale.


OLESEA BABINEŢ, refugiată: „Aici e foarte bine deoarece putem face diferite lucrări tradiţionale pentru noi. Eu aici voi desfăşura masterclass-uri de broderie. Mă ocup cu broderia iar aici şi vom aborda diferite lucrări care ne unesc, care reprezintă Ucraina.”


ECATERINA DAVJENCA, refugiată: „În mare parte aici suntem persoane neangajate. Ne ocupăm doar cu copii. Este o posibilitate de a scăpa de rutină, de a comunica, de a învăţa, de a participa la masterclass-uri.

ZFR

La Casa Ucraineană din Chisinau, refugiaţii vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă şi vor beneficia de consiliere juridică.


DMITRY LECARTEV, președinte, Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova: „În Casa Ucraineană, aceștia au oportunități de angajare, asistență psihologică și juridică, educație, realizare creativă, noi cunoștințe și abilități, oportunități de a-și apăra interesele și de a fi auziți.”

Casa Ucraineană este și o platformă pentru dialog și schimb cultural între comunitățile ucrainene și moldovenești.


VEACESLAV REABCINSCHI, director, Agenția Relaţii Interetnice: „Este un loc care să susţină şi refugiaţii, dar şi comunitatea ucraineană din Republica Moldova şi eu sper foarte mult că acesta va fi un loc, nu numai pentru ucraineni, dar şi un loc unde se vor întâlni şi moldovenii şi ucrainenii şi alte etnii.”


OAZU NANTOI, deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Este foarte important ca ucrainenii refugiaţi, venind aici să obţină ajutor, să simtă legătură cu patria lor, informaţia necesară şi este foarte important ca această casă a ucrainenilor să-I ajute pe concetăţenii noştri ucraineni să înţeleagă mai bine ce se întâmplă azi în Ucraina deoarece lucrurilor trebuie de spus pe nume.”


EXCELENŢA SA CRISTIAN-LEON ŢURCANU, ambasadorul României in Republica Moldova: „Este în acelaşi timp o expresie a spiritului european, pentru că Europa înseamă inclusivitate, toleranţă. Europa înseamnă respect pentru fiecare etnie, pentru fiecare om, indiferent de limba pe care o vorbeşte.”

Casa Ucraineană a fost creată de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova cu sprijinul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și UNICEF Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter