Actualitate

Enoriașii Bisericii de Lemn "Sfântul Alexandru de Svir" din Cricova au sărbătorit revenirea la Mitropolia Basarabiei, în cadrul unei slujbe speciale

Enoriașii Bisericii de Lemn "Sfântul Alexandru de Svir" din Cricova au sărbătorit revenirea la Mitropolia Basarabiei, în cadrul unei slujbe speciale

Tot mai mulţi preoţi din Republica Moldova aderă la Mitropolia Basarabiei, din cadrul Patriarhiei Române și parte din trupul Bisericii Ortodoxe Române. Peste 60 de parohii au făcut deja acest pas, iar deciziile sunt susţinute şi de credincioşi. Și enoriașii Bisericii de Lemn "Sfântul Alexandru de Svir", din Cricova, au sărbătorit revenirea la biserica mamă, în cadrul unei slujbe speciale. La ceremonie a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Petru, mitropolit al Basarabiei.

ZFR

A fost sărbătoare mare astăzi pentru credincioşii de la Cricova. Comunitatea creştină a participat la hramul Bisericii de Lemn "Sfântul Alexandru de Svir", dar şi aderarea parohiei la Mitropolia Basarabiei.

Decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei a fost luată de preot şi a fost susţinută de credincioşi. Cu această ocazie, a avut loc o slujbă specială, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Petru, mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

ANDREI PERCIC paroh, Biserica de Lemn "Sfântul Alexandru de Svir": „Am aderat în cadrul Mitropoliei Basarabiei pentru că noi simţim româneşte, noi credem că suntem români, dar în deosebi... din momentul în care s-a început războiul din Ucraina, am înţeles că ceva este putred în biserica în care slujeam cu toţii. Dumnezeu nu iubeşte războiul, Dumnezeu nu iubeşte vărsarea de sânge”.

Tot retorica pro-război a Patriarhului Kiril, din Biserica Ortodoxă Rusă, a fost principalul motiv pentru care a aderat la Mitropolia Basarabiei şi protoiereul Igor Chelea, parohul Bisericii Sfântul Ioan Teologul din satul Roşcani, raionul Anenii Noi.

IGOR CHELEA paroh, Biserica "Sfântul Ioan Teologul", Roşcani: „Decizia a fost luată de o echipă din sat încă de vreun an şi jumătate în urmă. Mi-au spus: părinte, ar fi bine să trecem în cadrul bisericii mame, Patriarhiei Române. Noi ne-am hotărât, am mai înştiinţat satul, am format un consiliu nu bisericesc, am dat actele la ASP, am înregistrat tot legal. Mitropolia Basarabiei ne-a primit cu dragoste frăţească”.

După ce parohul şi-a anunţat decizia, Mitropolia Moldovei a anunţat că îl va oprit din a oficia slujbele religioase. În replică, Mitropolia Basarabiei reaminteşte că aceste sancţiuni nu sunt canonice.

ÎPS PETRU mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor: „Orice sancţiuni va lua biserica rusă asupra clericilor Mitropoliei Basarabiei este nulă şi neavenită, adică nu este recunoscut şi nu este canonic. Biserica rusă nu este recunoscută de Constantinopol aici, în Basarabia. Noi suntem români, toţi, şi noi trebuie să aparţinem bisericii neamului nostru, nu bisericii ruse, unui Kiril care duce război cu creştinii din Ucraina. Mor copii acolo”.

În prezent, Mitropolia Basarabiei numără peste 200 de parohii. De la începutul războiului în Ucraina, peste 60 de preoţi au părăsit Mitropolia Moldovei, care este supusă Patriarhiei Ruse. Numărul celor ce iși doresc revenirea la trupul bisericii ortodoxe române continuă să crească. Mitropolia Basarabiei înregistrează săptămânal astfel de cereri.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter