Social

O fotografie cu un scaun rulant improvizat, ce ar fi folosit pentru transportarea pacienţilor internaţi la Institutul Mamei şi Copilului, a scandalizat opinia publică

O fotografie cu un scaun rulant improvizat, ce ar fi folosit pentru transportarea pacienţilor internaţi la Institutul Mamei şi Copilului, a scandalizat opinia publică

O fotografie cu un scaun rulant improvizat, ce ar fi folosit pentru transportarea pacienţilor internaţi la Institutul Mamei şi Copilului, a scandalizat opinia publică. Imaginea a fost postată pe reţelele de socializare de o pacientă, care spune că astfel de condiţii ar fi înfruntat după o intervenţie ginecologică. Administraţia instituţiei medicale nu a permis echipei noastre de filmare să intre în incinta spitalului şi a refuzat să comenteze incidentul.

O fostă pacientă, care a cerut să-i păstrăm identitatea, a fost internată in perioada septembrie - octombrie 2023 la Institutului Mamei şi Copilului din Chisinau. Ea a făcut fotografii cu un scaun improvizat și susține că a si fost folosit.

TELEFON, fostă pacientă: „Pe 25 seara din sala de naştere am fost transferată anume cu acel scaun în secţia de ginecologie. Pe moment, pentru că am pierdut copilul, eram într-o stare foarte greu de descris. Dar n-am să uit niciodată scaunul ăsta. În general, secţia de ginecologie e o depresie totală.  Sunt nişte cărucioare inventate, făcute de bărbaţii doamnelor care lucrează. E straşnic”.

Fosta pacientă susţine acum că acele scaune cu roțile improvizate erau folosite nu doar pentru a transfera pacienţii.

TELEFON, fostă pacientă: „Tot mâncarea era adusă de doamne pe scaunul cu rotile. Eu nu ştiu, pacienta e pe acel scaun, mâncarea. Elementar, un săpun, chestiile astea nu-s. Că nu avem bani, ţara n-are bani, nu cred că e un răspuns”.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Reprezentanții Institutului Mamei și Copilului au refuzat să-şi spună punctul de vedere în faţa camerei de luat vederi. La telefon, purtătorul de cuvânt al instituției, Maxim Cazacu, a declarat că astfel de scaune cu rotile improvizate nu se mai folosesc de câțiva ani, iar alte declarații instituția nu va face”.

Accesul in spital e restrictionat din cauza numărului mare de cazuri de Covid şi gripă, așa că nu ne-am putut convinge de declaratiile autoritatilor. Unii pacienţi ne-au spus că unul din motivele pentru care aleg spitalele private sunt tocmai condiţiile în care sunt trataţi la stat.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că este inadmisibil ca în spitale să fie transportaţi pacienţii cu asemenea scaune cu rotile.

Din discuţiile cu cei de la Institutul Mamei şi Copilului, căruciorul din imaginile postate pe retelele sociale a fost folosit în octombrie 2023 pentru a transporta unele deşeuri şi nu pacienţii.

În ultimii doi ani, spitalul a primit din donaţii 33 de cărucioare cu rotile. Minisiterul Sănătăţii nu duce o evidenţă a acestor echipamente din spitale și fiecare institutie își procură scaune cu rotile în funcţie de buget, prin intermediul Centrului pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter