Polonia a anulat acordul cu Rusia privind importul gazelor naturale. Germania e gata să susţină embargoul asupra petrolului rusesc fără participarea Ungariei în luarea acestei deciziei. Iar şeful diplomaţiei europene cere mai multe investiţii în domeniul apărării pentru a face faţă ameninţărilor care planează asupra bătrânului continent. Sunt câteva dintre ştirile din rubrica Europa Azi.
POLONIA ŞI-A ANULAT ACORDUL CU GAZPROM
Polonia a reziliat acordul cu Rusia privind importul şi tranzitul gazelor naturale pe teritoriul său. Potrivit guvernului de la Varşovia, Gazprom a demonstrat că nu este un partener de încredere după ce la sfârşitul lunii trecute a întrerupt livrarea gazului către Polonia, dar și către Bulgaria, ţări care au refuzat să-l achite în ruble. Din acelaşi motiv, Rusia a oprit sâmbătă exportul de gaz spre Finlanda, iar duminică, Lituania – o altă ţară din estul Uniunii Europene - a întrerupt complet importurile de gaze naturale, petrol şi electricitate din Rusia. Aceste decizii vin într-o perioadă în care ţările UE caută soluţii pentru a renunţa la dependenţa energetică faţă de Rusia, din cauza invaziei sale în Ucraina.
SOLUŢII PENTRU STOPAREA IMPORTULUI DE PETROL DIN RUSIA
Germania e gata să susţină embargoul asupra petrolului rusesc fără participarea Ungariei în luarea acestei deciziei. Înaintea Forumului Economic de la Davos, ministrul german al economiei, Robert Habeck, s-a declarat dezamăgit că Uniunea Europeană nu a convenit deocamdată asupra unui acord privind întreruprea importului de ţiţei rusesc. Premierul Ungariei Viktor Orban a blocat până acum luarea unei asemenea decizii în condiţiile în care ţara sa importă din Rusia aproximativ 65% din necesarul de petrol. El a cerut Uniunii Europene alternative pentru aprovizionarea cu petrol și gaze naturale, în timp ce UE ia în calcul compensații financiare pentru Ungaria.
BORRELL: U.E. TREBUIE SĂ INVESTEASCĂ MAI MULT ÎN APĂRARE
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a avertizat că UE nu are suficiente capacități de apărare pentru a face faţă ameninţărilor care planează asupra continentului european. Borrell a remarcat într-un articol de opinie că "asaltul Rusiei asupra Ucrainei a readus războiul pe teritoriul european, iar statele blocului comunitar trebuie să cheltuie mai mult pentru consolidarea apărării UE. Oficialul european a lansat avertismentul după ce săptămâna trecută a prezentat o analiză, în care subliniază că în ultimii ani, ţările UE au investit prea puţin pentru consolidarea bazei industriale și tehnologice în domeniul apărării.
APĂRAREA EUROPEANĂ, OBIECTIV PRIORITAR AL FRANŢEI ŞI GERMANIEI
Noul şef al diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a avut o primă convorbire telefonică cu ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. Potrivit unui comunicat al diplomaţiei de la Paris, discuţia dintre cei doi oficiali simbolizează caracterul central şi importanţa relaţiei franco-germane în serviciul Europei. Catherine Colonna a fost învestită în funcţia de ministru de Externe al Franţei vineri, şi în scurt timp va merge la Berlin pentru a pregăti viitoarele reuniuni internaţionale şi europene, inclusiv summit-ul Consiliului European de la sfârşitul acestei luni, dedicat consolidării apărării europene şi răspunsului UE la războiul din Ucraina.