Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie (AIE) își unesc forțele în cadrul unui proiect pentru a ajuta țările UE să își reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia. Prin consolidarea investițiilor în energie curată și eficiență energetică, proiectul urmărește să atenueze impactul invaziei Rusiei în Ucraina asupra sectorului energetic al UE, relatează CaleaEuropeană.ro.
În cadrul acestui efort comun, Comisia oferă sprijin statelor membre pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili ruși prin intermediul Instrumentului de Asistență Tehnică. 17 țări ale UE s-au alăturat deja proiectului. Acest sprijin este în conformitate cu Planul REPowerEU prezentat de Comisie la 18 mai, care prezintă modul în care se poate elimina treptat dependența UE de combustibilii fosili ruși și se poate accelera tranziția către o energie curată.
Cooperarea cu AIE va acoperi șapte domenii: aprovizionarea și diversificarea gazului natural lichefiat; producția de biometan; intensificarea comerțului internațional cu hidrogen; accelerarea implementării sistemelor solare pe acoperiș și a pompelor de căldură; măsuri privind cererea și eficiența energetică; accelerarea procesului de autorizare a proiectelor de energie regenerabilă; soluții inovatoare în materie de hidrogen și de energie regenerabilă pentru industrie.
Inițiativa va include ateliere de lucru, reuniuni, analize și urmărirea datelor de către Agenția Internațională pentru Energie.
Primul atelier, desfășurat la 24 mai, s-a axat pe sprijinirea adoptării de măsuri privind cererea și eficiența energetică. La atelier au participat reprezentanți ai statelor membre care participă la proiect, ai Comisiei, ai AIE și ai părților interesate din industrie.
În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană și AIE au menținut un dialog strâns în legătură cu turbulențele de pe piața energetică și cu securitatea energetică.
La 21 martie 2022, ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, Comisia a lansat un apel dedicat prin care a invitat statele membre să își exprime interesul de a primi sprijin tehnic.
În aprilie 2022, Comisia și AIE au publicat un raport comun intitulat „Playing my part” pentru a sensibiliza cetățenii europeni cu privire la beneficiile economisirii energiei și la importanța de a pune eficiența energetică în centrul planificării și al investițiilor. Potrivit acestui raport comun, prin realizarea activă a acestor măsuri practice atât acasă, cât și la locul de muncă, cetățenii UE pot contribui la economisirea a 220 de milioane de barili de petrol pe an și a aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaz.