Politic

Tiraspolul are noi solicitări faţă de Chişinău

video

Regimul separatist din regiunea transnistreană propune Chişinăului semnarea unei aşa-numite declaraţii comune prin care autorităţile constituţionale şi Tiraspolul îşi iau angajamentul să soluţioneze conflictul exclusiv pe cale paşnică. Inițiativa a venit de la pretinsul ministru de externe al separatiştilor, Vitali Ignatiev, după reuniunea în formatul 1+1, desfășurată astăzi la Tighina. Biroul Politici de Reintegrare încă nu a venit cu o reacţie.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat cu delegaţia de la Tiraspol despre cazurile privind încălcarea drepturilor omului în regiunea separatistă. El s-a referit la problemele agricultorilor, a şcolilor cu predare în limba română şi a cerut eliberarea cetăţenilor deţinuţi ilegal în închisorile din stânga Nistrului.


OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „Din păcate, situația fermierilor din raionul Dubăsari s-a înrăutățit și mai mult din cauza impunerii de către aşa-numitele autorități transnistrene a unor noi taxe pentru transportarea materialului săditor și pentru recolta de pe terenurile lor agricole. Sper că discuțiile vor decurge într-un mod constructiv și substanțial, având în vedere interesele locuitorilor ambelor parţi participante la negocieri.”


Delegaţia de la Tiraspol a declarat că măsurile lor sunt un răspuns la decizia, de la începutul acestui an, a autorităţilor Republicii Moldova care au decis introducerea taxelor vamale pentru agenții economici de pe malul stâng al Nistrului. După încheierea întrunirii, așa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev a declarat presei locale că a propus Chişinăului semmnarea unei aşa-numite declarații care prevede "angajamentul părților de a rezolva conflictul exclusiv prin mijloace pașnice".


VITALII IGNATIEV aşa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene: „Având în vedere că, în acest an, am marcat 30 de ani de la începutul procesului de negocieri, noi am propus să semnăm o declarație de susținere a metodelor exclusiv negociabile, pașnice și constructive de rezolvare a problemelor, prin dialog. Proiectul declarației a fost transmis părții moldovenești și acest document a fost distribuit și celorlalți participanți.”


Deocamdată, Biroul Politici de Reintegrare încă nu a venit cu o reacţie. Ultima ședință a reprezentanților politici de la Chișinău și din regiunea transnistreană a avut loc la Tiraspol în 16 ianuarie. Discuţiile în formatul 5+2 sunt îngheţate din anul 2022, de când a Rusia a început războiul în Ucraina, cele două state având statut de mediatori.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter