Social

VIDEO. A fost destructurată o rețea infracțională specializată în migrația ilegală, din care făceau parte și funcționari publici

post-img
foto

Autoritățile de la Chisinau au destructurat o rețea infracțională specializată în migrația ilegală, din care făceau parte și funcționari publici. Sunt indicii că mai mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, care încercau să scape de înrolare, au plătit până la 10 mii de dolari pentru a obţine cetățenia Republicii Moldova.

ZFR

În cadrul investigațiilor penale inițiate conform art. 362/1 alin. (3) din Codul penal al Republicii Moldova, s-a stabilit că grupul criminal era format din persoane fizice și juridice rezidente, fiecare având un rol bine determinat în săvârșirea infracțiunilor. În vederea desfășurării activităților ilegale, acestea au creat o serie de entități economice specializate în acordarea serviciilor de consultanță migrațională.

Potrivit investigațiilor desfășurate din luna iunie 2024, s-a constatat că activitatea infracțională era favorizată de anumiți angajați ai Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) al MAI, care aveau rolul de avizare a cererilor depuse de către străini pentru dobândirea/redobândirea cetățeniei, precum și de acordare și prelungire a dreptului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.



Conform schemei infracționale, membrii grupului atrăgeau cetățeni din Federația Rusă, care încercau să se eschiveze de la îndeplinirea serviciului militar sau sancțiuni. Astfel, aceștia se adresau, direct sau indirect, membrilor grupului, care le ofereau, contra unor sume de bani cuprinse între 3000-10000 dolari SUA, soluții pentru obținerea permiselor de ședere în baza unor contracte fictive de muncă sau chiar redobândirea cetățeniei Republicii Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

ZFR

Astfel, la 12.09.2024, au fost desfășurate 8 percheziții ce au vizat factori de decizie și sediile a trei entități economice, precum și la sediul IGM.

În rezultatul perchezițiilor, desfășurate au fost ridicate mijloace financiare de peste 90 000 dolari SUA și peste 12 000 de euro, precum și documente contabile și juridice, contracte, dosare cu privire la regimul de ședere, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru investigație.

SPIA și PCCOCS continuă acțiunile de investigație pentru a stabili întreaga amploare a activităților ilegale desfășurate de acest grup criminal organizat. Menționăm că, acțiunile de urmărire penală sunt desfășurate în limitele legale, cu respectarea tuturor drepturilor persoanelor vizate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter