Extern

Un nou val de atacuri cu drone și rachete rusești asupra Kievului, noaptea trecută. Atacuri au raportat și guvernatorii unor localități din Rusia

Un nou val de atacuri cu drone și rachete rusești asupra Kievului, noaptea trecută. Atacuri au raportat și guvernatorii unor localități din Rusia

Rusia a lansat noaptea trecută un nou val de atacuri cu drone și rachete asupra Kievului. A fost a șasea noapte consecutivă de atacuri asupra capitalei ucrainene. Deși toate rachetele și dronele au fost doborâte, resturile acestora au provocat noi pagube. Între timp, guvernatorii unor regiuni vestice ale Rusiei, au raportat noi atacuri nocturne cu drone, asupra unor localităţi.

Autoritățile ucrainene au anunțat că apărarea anti-aeriană a distrus 15 rachete lansate asupra Kievului de pe bombardiere strategice din Marea Caspică. 

Au fost interceptate și 21 de drone lansate dinspre sud. Resturile unor rachete și drone căzute au avariat câteva case rănind două persoane. Sirenele i-au avertizat pe oameni și multi s-au refugiat in stațiile de metrou unde au petrecut cea mai mare parte a nopții. Alerta a fost ridicată spre dimineață. 

Atacul rușilor, al 19-lea în ultima lună, vine după ce ieri 2 femei și o fetiță de 9 ani au murit la Kiev, lovite de resturile unor rachete de croazieră în timp ce încercau să intre într-un adapost, dar ușa era blocată. Președintele Zelenski a ordonat pornirea unei anchete și revizuirea măsurilor de securitate după acest incident.

VOLODYMYR ZELENSKYY președintele Ucrainei: „A proteja oamenii – înseamnă a-i proteja la toate nivelurile. Adăposturile trebuie să fie accesibile. O situație ca în această noapte la Kiev, când oamenii au venit la adăpost, iar adăpostul a fost închis, nu ar trebui să se mai întâmple niciodată. Aceasta este datoria reprezentanților autorităților locale, o datorie foarte specifică - să asigure disponibilitatea și accesibilitatea adăposturilor timp de 24 de ore. Este dureros să vezi atitudinea neglijentă față de această datorie. Doare să vezi pierderile. Iar dacă datoria nu este îndeplinită la nivel local, este datoria directă a organelor de drept de a-i urmări penal (n.r. pe cei responsabili)”.

Pe fondul loviturilor aeriene asupra  Kievului, guvernatorii regiunilor Belgorod, Bryansk, Kursk și Smolensk din Rusia au raportat atacuri cu drone ucrainene asupra teritoriilor lor în timul nopții și azi dimineață.

Potrivit acestora nu s-au înregistrat victime însă au fost avariate unele imobile. Ieri, autoritățile locale din Belgorod au anunțat despre bombardamente asupra orașului Șebekino situat la frontiera cu Ucraina.

Peste 2,5 mii de persoane au fost evacuate și adăpostite în centre de cazare temporară din regiune. Kievul nu-și asumă responasibilitatea pentru aceste atacuri și susține că ele sunt lansate de cetățeni ruși înarmați care luptă împotriva regimului de la Kremlin.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter