Social

Republica Moldova face un pas important în lupta cu schimbările climatice prin lansarea unui program ambițios, susținut de Guvernul Suediei

video

:Moldova face un pas important în lupta cu schimbările climatice prin lansarea unui program ambițios, susținut de Guvernul Suediei. Programul prevede implementarea de tehnologii avansate şi modernizarea infrastructurii pentru a întări capacitățile Moldovei de a anticipa riscurile legate de vremea extremă, cum ar fi inundații sau secete.

Proiectul din carul Serviciului Hidrometeorologic prevede crearea unui sistem avansat de avertizări și prognoze precise. Se vor stabili parteneriate cu operatorii de telefonie mobilă pentru a colecta date suplimentare despre condițiile atmosferice.

GHENADIE ROŞCA, șef, Direcţia Prognoze Meteo, SHS: „Să avem o colaborare cu ei ca să ne ofere datele lor, deoarece ele ne pot oferi nişte informaţii despre despre ce se întâmplă în atmosferă şi toate acestea combinate într-un sistem, ele ne ajută să vedem o situaţie mai clară ce se întâmplă într-o zonă mai restrânsă. Cu aceste informaţii mai eficiente, deja va fi şi avertizarea mai eficientă”:

Vor fi realizate şi prognoze hidrologice despre eventuale viituri sau ploi puternice ce afectează Moldova, mai cu seamă, primăvara.

MARIANA PREPELIŢA, şef interimar, Direcţia Prognoze Hidrologice, SHS: „Ne va permite să lucrăm cu un model de prognozare hidrologică, HAIP, care va facilita munca și va îmbunătăți prognozele hidrologice”.

PETRU TĂTARU, secretar general, Ministerul Mediului: „Ca aceste date să fie cât mai precise, astfel încât fie în economie, agricultură, aceste date să fie necesare şi folosite să fie folosite în momentul potrivit ca să putem interveni când sunt anumite fenomene ale naturii”:

Proiectul, cu o durată de cinci ani, va cuprinde instruirea personalului, implementarea unor programe și dezvoltarea de soluții digitale.

JAFET ANDERSSON, cercetător, Institutul Suedez de Meteorologie și Hidrologie: „În ultimii ani, noi am observat că avem multe evenimente extreme atât hidrologice, cât şi meteorologice, cum a fost cel din Spania, unde au murit mulţi oameni. Pentru a fi pregătiţi de astfel de evenimente, avem nevoie instituţii puternice şi capabile”.

BODE GBOBANIYI, expert, Institutul Suedez de Meteorologie și Hidrologie: „Serviciul Hidrometeorologic colectează date meteorologice și hidrologice începând din 1886, iar noi dorim să valorificăm această vastă bază de date pentru a realiza prognoze într-un mod eficient”:

Paralel cu acest proiect, începând cu 1 ianuarie 2025, va fi implementat şi un alt program, susținut financiar de Banca Mondială.

MIHAIL GRIGORAŞ, director, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: „Este un proiect tehnic cu echipamente, unităţi de transport, sisteme de monitoring automatizate, staţii hidrologice, staţii meteorologice, sistem de detecţie a fulgerului, sistem de aer superior  şi multe alte lucruri pe care noi nu le avem la etapa aceasta. În cazul în care vom reuşi să realizăm cu succes aceste două proiecte, vom fi printre fruntaşii din domeniul hidrometeorologiei din partea de sud est al Europei”.

Valoarea proiectului susținut de guvernul suedez este de 2,5 milioane de euro, iar al celui tehnic este de 6,5 milioane de euro.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter