Europa azi

Europa Azi: Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului, iar UE nu poate tolera acest lucru

Europa Azi

Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului, iar Uniunea Europeană nu poate tolera acest lucru, declară preşedintele Comisiei Europene. Kremlinul va fi încurajat să continue războiul dacă Ucraina nu va primi statut de ţară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, afirmă preşedintele Parlamentului de la Kiev. Iar Norvegia a donat armament Ucrainei, fără să anunţe în mod public despre acest lucru din raţiuni de securitate. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi pe larg, în rubrica Europa Azi.

BFCO

U.E. IA MĂSURI ÎMPOTRIVA "RĂZBOIULUI ALIMENTAR"

Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului, iar Uniunea Europeană nu poate tolera acest lucru. E mesajul transmis azi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei dezbateri în legislativul de la Strasbourg privind concluziile summit-ului Consiliului European de săptămâna trecută. 

Von der Leyen a subliniat că blocarea porturilor ucrainene din Marea Neagră face imposibil exportul cerealelor din Ucraina, ţară care se numără între cei mai mari exportatori de grâu din lume. Potrivit şefului executivului european, numai în acest an, în jur de 275 de milioane de persoane din întreaga lume vor fi expuse riscului de insecuritate alimentară. Von der Leyen a propus mai multe măsuri de prevenire a unei crize alimentare de proporţii, între care instituirea unor culoare de solidaritate pentru exportul grânelor blocate în Ucraina.

UCRAINA CERE DESCURAJAREA AGRESORULUI RUS

Kremlinul va fi încurjat să continue războiul dacă la summit-ul din 23-24 iunie, Consiliul European nu-i va acorda Ucrainei statutul de ţară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. E convingerea exprimată de preşedintele Parlamentului de la Kiev, Ruslan Stefanciuc, în timpul unui discurs ţinut azi în faţa europarlamentarilor de la Strasbourg.

RUSLAN STEFANCIUC, preşedintele Parlamentului ucrainean: "Dacă pe 24 iunie nu vom primi acest mesaj, atunci mesajul îl va primi Putin (n.r. preşedintele rus) și el va înțelege clar că poate să meargă fără scrupule înainte fără să fie pedepsit. Prin urmare, vă cer să facem tot posibilul ca pe 24 iunie să avem o zi de cotitură, o zi importantă pentru noi și marea noastră victorie comună."

BFCO

Preşedintele parlamentului de la Kiev a mulţumit ţărilor UE pentru sprijinul acordat Ucrainei în faţa agresiunii militare ruse şi a solicitat impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă aceasta va continua războiul.

SPRIJIN MILITAR PENTRU UCRAINA

Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei, muniţie şi piese de schimb, a anunţat azi Ministerul Apărării de la Oslo. Din raţiuni de securitate, guvernul norvegian a anunţat în mod public despre această donaţie, doar după ce obuzierele au ajuns în Ucraina. Ministerul norvegian al apărării a subliniat că nu va anunţa din timp nici despre viitorul sprijin militar pe care-l va acorda Ucrainei. 

Norvegia şi Marea Britanie acordă Ucrainei cel mai mult sprijin militar între ţările europene membre ale NATO nu însă şi ale Blocului comunitar. Alte state europene care oferă armament Ucrainei pentru a face faţă invaziei ruse sunt în special cele din estul Uniunii, precum Polonia, Slovacia sau ţările baltice.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter