Şeful diplomaţiei germane şi-a exprimat încrederea că liderii de stat şi de guvern din UE vor acorda statut de candidat la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova. Azi, liderii statelor din organizaţia Iniţiativa celor Trei Mări, au decis să creeze un nou tip de parteneriat pentru a coopera cu ţări care aspiră la integrarea europeană. Şi tot azi, blocul comunitar a prelungit sancţiunile impuse Rusiei pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea.
SEMNALE ÎNAINTEA SUMMIT-ULUI CONSILIULUI EUROPEAN
Şeful diplomaţiei germane şi-a exprimat încrederea că liderii de stat şi de guvern din UE vor acorda statut de candidat la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova la summmit-ul Consiliului European care va avea loc joi şi vineri. Annalena Baerbock, a declarat înaintea reuniunii de azi a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE că liderii statelor membre trebuie să ia o decizie istorică pentru a reconfirma capacitatea blocului comunitar de a-şi continua cursul de dezvoltare mai ales în momentele de criză.
ANNALENA BAERBOCK ministrul de Externe al Germaniei: „Da, acesta este un drum greu și foarte complicat pentru că evident, nu sunt vremuri obişnuite. Dar Europa a crescut mereu în situații dificile, iar acum conducerea ei trebuie să sprijine Ucraina pe această cale grea, dar foarte importantă, împreună cu R. Moldova”.
Baerbock a spus că Uniunea Europeană trebuie să transmistă un semnal puternic tuturor ţărilor din Balcanii de Vest, inclusiv prin începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.
UN NOU TIP DE PARTENERIAT ÎN CENTRUL ŞI ESTUL U.E.
Liderii de state care fac parte din organizaţia Iniţiativa celor Trei Mări, în care intră şi România, au decis să creeze un nou tip de parteneriat pentru a coopera atât cu Ucraina, cât şi cu alte ţări care aspiră la integrarea europeană. E o decizie luată la summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări care s-a desfăşurat azi în capitala Letoniei Riga. În declaraţia finală, liderii statelor membre ale organizaţiei pledează pentru oferirea Ucrainei şi Republicii Moldova statutului de ţări candidate la aderare. Inițiativa Trei Mări reunește 12 state membre ale Uniunii Europene situate între Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră și își propune să stimuleze cooperarea economică, energetică şi cea în domeniul transportului.
U.E. PRELUNGEŞTE SANCŢIUNILE
Uniunea Europeană a prelungit cu încă un an sanţciunile impuse Rusiei în 2014 pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea. Măsurile punitive aprobate de Consiliul UE, interzic importurile produselor originare din Crimeea, investițiile în infrastructura de pe această peninsulă și în serviciile turistice. Mai sunt interzise exporturile tehnologiilor către societăți din Crimeea care activează în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei. UE nu recunoaște și continuă să condamne anexarea ilegală a peninsulei Crimeea care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.