Social

Teatrul „B.P. Hașdeu” din Cahul – cu spectacolul „Mamă” în turneu la Viena, Paris și Bruxelles

post-img
imagine

Echipa Teatrului „B.P. Hașdeu” din Cahul a revenit dintr-un turneu în Europa, pe care l-au descris ca fiind un mare succes la Viena, Paris și Bruxelles. Spectacolul „Mamă”, regizat de Luminița Țâcu, a fost jucat în fața unui public divers, reprezentanți ai diasporei basarabene și românești, membri ai misiunilor diplomatice acreditate, precum și spectatori locali, reușind să impresioneze prin mesaj și emoția transpusă în scenă, informează Ministerul Culturii.

Potrivit ministerului, scopul turneului întreprins de noi, scrie pe pagina teatrului, este de a ne simți aproape, prin artă, prin Limba Română, teatrul fiind mesagerul cuvântului românesc rostit în scenă.

„Spectacolul cu care venim este unul actual și de suflet, „Mamă”, de Marta Barcelo. O poveste de familie despre nevoia de iubire, de afecțiune, nevoia de a oferi căldură, tandrețe, speranță și bucurie.”, se menționează pe afișele de promovare a evenimentului.

Primul spectacol din agenda turneului s-a dat pe 7 octombrie la renumitul Teatru Pygmalion din Viena. Aici, actorii Teatrului „B. P. Hașdeu” au jucat „Mamă” în fața unei săli pline. Publicul, printre care E.S.  Victoria Roșca, Ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, prezentă la eveniment, alături de colegii săi din cadrul ambasadei.

„Este o mare onoare să vedem cum arta noastră rezonează cu sufletele celor din diaspora și ale spectatorilor locali,” au declarat actorii la finalul spectacolului, emoționați de primirea călduroasă.

A doua proiecție a spectacolului a avut loc pe 16 octombrie în capitala Franței, marcând un moment special pentru echipa teatrului, în ajunul celei de-a 37-a aniversări a teatrului din Cahul.  

E.S. Corina Călugăru, Ambasadoarea Republicii Moldova la Paris, impresionată de calitatea artistică a producției, a invitat echipa teatrului la sediul Ambasadei, oferindu-le recunoaștere și apreciere oficială: „Este o mare onoare pentru noi să fim parte din această călătorie artistică și să vedem cum arta moldovenească este apreciată la nivel internațional,” a declarat doamna ambasadoare.

Ultima oprire a turneului a fost la Bruxelles.

În Belgia, echipa teatrului și-a exercitat și dreptul la vot, exprimându-și dorința pentru un viitor mai bun și european al Republicii Moldova. „Faptul că suntem departe de casă nu înseamnă că nu ne pasă de viitorul țării noastre. Votul nostru este un mic pas spre schimbare,” a declarat echipa teatrului.

Turneul Teatrului „B.P. Hașdeu” din Cahul în cele trei orașe europene este parte a proiectului „Diplomație culturală”, susținut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice acreditate, în colaborare cu membrii comunităților din Viena, Paris și Bruxelles.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter