Extern

Ambasada SUA la Chișinău: Cei care au ajutat Rusia nu vor beneficia în urma reconstrucției Ucrainei

post-img
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a trimis o scrisoare președintelui SUA, Donald Trump, în care a anunțat că regretă cearta din Biroul Oval

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău a comunicat, vineri, că „niciun stat, nicio companie și nicio persoană”, care a finanțat sau a aprovizionat mașina de război a Rusiei, nu va avea dreptul să beneficieze de pe urma reconstrucției Ucrainei, inclusiv prin participarea la proiecte finanțate din acest fond.

În contextul reluării negocierilor de pace ruso-ucrainene la Istanbul, misiunea diplomatică a SUA în Republica Moldova a reamintit că, sub administrația Trump, Statele Unite și Ucraina au semnat, pe 30 aprilie, un acord istoric privind reconstrucția economică pe termen lung a Ucrainei.

„Acest parteneriat reprezintă că Statele Unite își asumă o miză economică în asigurarea unui viitor liber, pașnic și suveran pentru Ucraina. Acest acord va consolida, de asemenea, parteneriatul strategic dintre Statele Unite și Ucraina pentru reconstrucția și modernizarea pe termen lung, ca răspuns la distrugerile de amploare provocate de invazia pe scară largă a Rusiei", se menționează în fișa informativă a Casei Albe de la Washington.

Citește și: Rusia și Ucraina au început la Istanbul primele negocieri directe de după primăvara lui 2022

Statele Unite, prin Corporația pentru Finanțarea Dezvoltării (DFC), vor colabora cu Agenția de Stat a Ucrainei pentru Sprijinirea Parteneriatului Public-Privat, ambele instituții beneficiind de încrederea deplină și garanția statelor lor respective.

Președintele Trump a conceput acest parteneriat între americani și ucraineni ca o dovadă a angajamentului ambelor părți față de o pace și o prosperitate durabilă în Ucraina. Acest parteneriat dintre Statele Unite și Ucraina instituie un fond care va primi 50% din redevențele, taxele de licență și alte plăți similare provenite din proiectele de exploatare a resurselor naturale din Ucraina.

Fondurile astfel colectate vor fi investite în noi proiecte în Ucraina, care vor genera beneficii pe termen lung atât pentru poporul american, cât și pentru cel ucrainean. Pe măsură ce vor fi identificate noi proiecte, resursele din fond vor putea fi alocate rapid pentru creșterea economică, crearea de locuri de muncă și alte priorități-cheie ale dezvoltării Ucrainei.

Beneficiile indirecte vor include un sector privat mai puternic și o infrastructură mai solidă și durabilă, esențială pentru succesul pe termen lung al Ucrainei. Parteneriatul va fi gestionat de o companie condusă de un consiliu de administrație format în mod egal din trei membri ucraineni și trei americani, care vor colabora pentru a lua decizii privind alocarea resurselor fondului, inclusiv în ceea ce privește investițiile și distribuțiile.

Citește și: Rutte: Putin a făcut o enormă greșeală trimițând o echipă de rangul doi la negocierile cu Ucraina

De asemenea, parteneriatul va asigura cele mai înalte standarde de transparență și responsabilitate, pentru ca cetățenii Ucrainei și ai Statelor Unite să se bucure de beneficiile reconstrucției Ucrainei. Proiectele de resurse naturale vor include minerale, hidrocarburi și dezvoltarea infrastructurii aferente.

Dacă Statele Unite vor decide să achiziționeze aceste resurse pentru uz propriu, vor avea drept de preempțiune, adică vor putea alege să le achiziționeze direct sau să desemneze un cumpărător preferat. Securitatea economică este securitate națională, iar această măsură de siguranță importantă va împiedica ca resursele critice să ajungă în mâinile greșite.

În fișa informativă se mai spune că este important și faptul că acest parteneriat transmite un mesaj ferm Rusiei: Statele Unite sunt implicate direct și angajate în succesul pe termen lung al Ucrainei. Niciun stat, companie sau persoană care a finanțat sau a susținut mașinăria de război rusă nu va avea voie să beneficieze de reconstrucția Ucrainei, inclusiv de participarea în proiecte susținute din fond.

Citește și: Analiză // Ce minerale și pământuri rare are Ucraina și de ce sunt în centrul acordului cu Trump

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter