Ucraina deține rezerve semnificative de materii prime critice și pământuri rare necesare pentru dezvoltarea tehnologiilor de ultimă oră, cum ar fi microcipurile, mașinile electrice și smartphone-urile.
Donald Trump și Volodimir Zelenski au declarat săptămâna aceasta că un acord privind accesul SUA la râvnitele minerale și pământuri rare ale Ucrainei este încă posibil, în ciuda deteriorării continue a relațiilor dintre cele două țări.
Semnarea acordului, al cărui cadru fusese deja convenit, a fost zădărnicită de confruntarea aprinsă dintre Trump și Zelenski de vinerea trecută. De atunci, SUA au suspendat temporar ajutorul militar pentru Ucraina, dar și schimbul de informaţii cu acesta, se arată într-o analiză Euronews.
Kievul speră însă că perspectiva unui acces privilegiat al SUA la resursele naturale ale Ucrainei îl va convinge pe Trump să se angajeze să ofere garanții de securitate pe termen lung.
Trump a declarat anterior că acordul ar permite SUA să recupereze asistența financiară acordată Ucrainei de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în 2022.
Potrivit președintelui american, aceasta se ridică la 350 de miliarde de dolari, în timp ce, conform înregistrărilor guvernului american, doar 83,4 miliarde de dolari au fost plătite din 2022.
Euroverify analizează ce materiale și minerale critice deține Ucraina și de ce Trump ar putea cere în continuare accesul la acestea.
Ce materii prime și minerale deține Ucraina
Forumul Economic Mondial estimează că în Ucraina există 20 000 de zăcăminte minerale de 116 tipuri, dintre care 3055 (15 %) erau active înainte de invazia rusă din 2022.
Potrivit Ministerului ucrainean al Economiei, printre acestea se numără 22 din cele 34 de materii prime considerate „critice” în conformitate cu Legea UE privind materiile prime critice, un proiect de lege din 2024 menit să minimizeze dependența blocului de rivali geostrategici precum China pentru materialele necesare producției de vehicule electrice, panouri solare, microcipuri și alte tehnologii strategice.
Se estimează că Ucraina dispune de 500 de mii de tone de litiu neexploatat, care este esențial pentru producția de baterii reîncărcabile utilizate la vehiculele electrice. Această cantitate este echivalentă cu aproximativ o treime din rezervele europene și cu trei procente din rezervele mondiale.
Două situri principale, Depozitul Shevchenko (Donețk) și Kruta Balka (Zaporojie), se află în prezent în zone ocupate sau de conflict.
Potrivit Kyiv School of Economics, Ucraina reprezintă, de asemenea, 6 % din producția mondială de titan, utilizat în aplicații aerospațiale, militare și medicale, și este al cincilea mare producător mondial de galiu, esențial pentru semiconductori.
Ucraina se numără printre primele cinci țări din lume în ceea ce privește rezervele de grafit, esențial și pentru producția de baterii electrice, și printre primele zece țări din lume pentru rezervele de carbon, mangan, fier, titan și uraniu.
În plus față de aceste materii prime, se crede că Ucraina conține rezerve semnificative de pământuri rare, un grup de 17 elemente metalice utilizate, de asemenea, în dispozitive de înaltă tehnologie, cum ar fi smartphone-urile, turbinele eoliene și rezonanțele magnetice.
Deși amploarea depozitelor sale de pământuri rare este confidențială, se estimează că acestea reprezintă 5% din rezervele globale, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Câte minerale se găsesc în teritoriile ocupate de Rusia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din resursele minerale ale Ucrainei, ceea ce corespunde teritoriului ucrainean pe care îl ocupă.
Grupurile de reflecție ucrainene citate de Reuters susțin că aproximativ 40 % din metalele ucrainene se află în teritoriile controlate de Rusia.
O privire aruncată pe hartă arată că vaste depozite de litiu, titan și pământuri rare se află în provinciile din sud-est pe care Rusia le-a cucerit după invazia din 2022.
Invazia a perturbat deja lanțurile de aprovizionare pentru multe dintre aceste minerale.
De ce există o cursă pentru pământurile rare
China domină piața de prelucrare a materiilor prime, făcând alte puteri globale dependente de ea.
În ultimii ani, Beijingul a blocat sau a limitat exporturile de materii prime esențiale către UE și SUA, forțând Occidentul să își intensifice eforturile de diversificare a lanțurilor de aprovizionare, deoarece cererea pentru aceste materiale a crescut vertiginos.
În 2021, UE și Ucraina au încheiat un parteneriat strategic privind materiile prime pentru a „contribui la diversificarea, consolidarea și asigurarea aprovizionării pentru ambele părți”.
Comisarul european pentru strategie industrială, Stéphane Séjourné, a făcut recent apel la UE să pună pe deplin în aplicare acest parteneriat, descriindu-l drept „un câștig pentru ucraineni”.
Soarta acordului SUA-Ucraina
Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat marți că Kievul este gata să semneze acordul minier cu SUA „în orice moment”.
Întrebat luni dacă acordul a „murit”, președintele Trump a răspuns: „Nu, nu cred. Cred că este un acord foarte bun pentru noi”.
Premierul britanic Keir Starmer, care, împreună cu omologul său francez Emmanuel Macron, este așteptat să preia conducerea în elaborarea unui plan de încetare a focului pe care să îl prezinte SUA, a declarat că acordul privind mineritul propus de Trump nu ar fi o garanție de securitate suficientă pentru a asigura o pace durabilă în Ucraina.