Tiraspolul l-a eliberat din închisoare pe deţinutul politic Mihail Ermurachi, învinuit acum trei ani că l-ar fi insultat pe autoproclamatul lider transnistrean. Persecutarea a început în 2021, când i-a fost intentat un dosar penal pentru instigare la ură interetnică, jignirea aşa-zisului președinte și contestarea rolului pozitiv al misiunii de pacificare sub conducerea Federației Ruse. În toţi aceşti ani, Ermurachi a fost încarcerat într-o închisoare din Hlinaia, Grigoriopol, stânga Nistrului, în condiţii greu de imaginat.
MIHAIL ERMURACHI deţinut politic în regiunea transnistreană „:Deja sunt aproape 30 de ani de când funcţionează această misiune de pacificare (n. r. rusă). A obţinut ea rezolvarea conflictului? Ce, este nevoie de 300 de ani pentru a rezolva acest conflict artificial? Înseamnă că nu e eficientă, că trebuie schimbată”.
Mihail Ermurachi are 74 de ani și este cunoscut pentru declaraţiile sale curajoase, făcute în public, în regiunea transnistreană, despre ororile regimului separatist sau ale contingentului militar rus de acolo. Pentru asta, Tiraspolul l-a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare.
VADIM VIERU, avocat Promo-LEX: „Dumnealui este una dintre cele mai în vârstă persoane care pot fi calificate ca deţinuţi politici aflate în custodia Tiraspolului. A fost condamnat pentru ofensă lui Krasnoselski. Este un dosar profund politic. A fost obligat să depună o cerere de graţiere, Asta a fost o condiţie administraţiei de la Tiraspol şi altor parteneri ca să fie eliberat, ca să depună cerere. Asta ar presupune că el îşi recunoaşte vina. Această cerere de graţiere nu are nicio valoare".
Mihai Ermurachi cât şi alţi deţinuţi din închisorile din stânga Nistrului au avut parte de condiţii inumane.
VADIM VIERU, avocat, Promo-LEX: „Astăzi, de exemplu un deţinut care a fost eliberat, ne-a comunicat despre condiţiile din penitenciarul în care era deţinut. Despre cum distrugea câte o sută de ploşniţe pe zi, cum îi muşcau ploşniţele ochii noaptea şi inclusive cum în 10 m2 erau deţinute 9, 10 persoane".
Seful reprezentanţei Varniţa al oficiului Avocatului Poporului l-a vizitat în penitenciar pe Mihail Ermurachi și a mărturisit câteva detalii despre discuţii.
VEACESLAV URSU, şef, reprezentanța Varnița, Oficiul Avocatului Poporului:
„Dumnealui a spus că fără demnitate viaţa n-are prioritate. A refuzat să scrie o cerere de graţiere şi a povestit că este aglomerat în celule, că se fumează, el nu e fumător, şi asta deranjează foarte, mâncarea este proastă, calitatea mâncării, foarte rea. A fost încarcerat de trei ori şi nu s-au uitat la faptul că are febră. Domnul Ermurachi este o persoană foarte curajoasă. Moral, nu a fost distrus, a rezistat, faţă de alţii. Moral, el a câştigat această luptă".