La 100 de zile de la începutul războiului ruso-ucrainean, președintele parlamentului de la Kiev a mers la Berlin unde a fost ovaţionat în picioare de parlamentarii germani. Premierii Cehiei și Poloniei au discutat la Praga despre sprijinul pe care-l pot acorda Ucrainei pentru a învinge în războiul cu Rusia. Iar oligarhii ruși sancționați de Uniunea Europeană au început să conteste măsurile punitive care le-au fost aplicate pentru susţinerea regimului de la Kremlin. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.
GERMANIA SE DECLARĂ SOLIDARĂ CU UCRAINA
Şeful executivului german Olaf Scholz l-a primit azi pe președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, la cancelaria din Berlin pentru a discuta despre situaţia din Ucraina. După întâlnirea de aproximativ o oră, Stefanchuk a mers în Bundestag unde a fost ovaţionat în picioare de parlamentarii germani. Omologul său Baerbel Bas, i-a dat asigurări că Germania e solidară cu poporul ucrainean. Cu o zi mai devreme, Stefanchuk a subliniat că obiectivul țării sale e de a adera la Uniunea Europeană, pentru că "Ucraina este Europa". Luni, ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că Ucraina s-a săturat de "soluții şi modele speciale" propuse pentru integrarea sa în Uniunea Europeană și că ţara sa își dorește să obţină statut de membru deplin al blocului comunitar.
POLONIA ŞI CEHIA, COOPERARE ÎN DOMENIUL APĂRĂRII
Premierii Cehiei și Poloniei au discutat azi la Praga despre sprijinul pe care-l pot acorda Ucrainei pentru a învinge în războiul cu Rusia. Premierul ceh Petr Fiala şi cel polonez Mateusz Morawiecki au declarat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o provocare uriașă şi pentru ţările lor. Cei doi şefi ai guvernelor de la Praga şi Varşovia au subliniat că eforturile comune cresc șansele de câștig ale Ucrainei. Ambii premieri au convenit asupra cooperării statelor lor în domeniul apărării şi asupra planurilor de achiziţionare a unor noi echipamente militare.
OLIGARHII RUŞI CONTESTĂ SANCŢIUNILE U.E.
Oligarhii ruși sancționați de Uniunea Europeană au început să conteste la Curtea de Justiție a UE din Luxemburg măsurile punitive care le-au fost aplicate pentru susţinerea regimului de la Kremlin. Potrivit Euobserver, în cercurile diplomatice europene se comentează că președintele rus Vladimir Putin le-ar fi cerut oligarhilor să conteste toate sancțiunile în instituțiile abilitate ale UE. Până acum au putut fi identificate cel puțin 18 dosare legate de contestațiile oligarhilor, dar numărul lor ar putea fi mult mai mare, notează publicaţia. Printre reclamanți se numără şi Roman Abramovici, care anterior a încercat să medieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina.