Actualitate

Maia Sandu și Klaus Iohannis au semnat o declarație comună privind consolidarea Rezilienței Republicii Moldova

Maia Sandu și Klaus Iohannis au semnat o declarație comună privind consolidarea Rezilienței Republicii Moldova

Maia Sandu şi Klaus Iohannis au semnat, astăzi, o declarație comună cu privire la consolidarea rezilienței Republicii Moldova. Acest lucru a avut loc în cadrul vizitei oficiale la Chişinău a președintelui României. Potrivit lui Klaus Iohannis, declarația este o garanție politică privind continuarea sprijinului necondiționat al României pentru cetăţenii Republicii Moldova.

ZFR

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost întâmpinat la Chişinău cu onoruri de stat. A urmat o oră de discuții bilateriale cu omologul său, Maia Sandu, și semnarea Declarației de consolidare a rezilienței Republicii Moldova.

Documentul are opt obiective. Printre acestea cooperarea bilaterală în vederea avansării la nivel politic și tehnic a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, continuarea cooperării militare și de securitate, a proiectelor strategice de interconectare energetică, dar şi consolidarea rezilienței Republicii Moldova în fața amenințărilor hibride.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: Am considerat că este momentul potrivit pentru a semna un angajament bilateral care rămâne obligatoriu și pentru cei care vin după noi. Să ne asigurăm că lucrurile bune începute și proiectele începute, să continue cel puțin la aceeași intensitate.  Această declarație reprezintă și o reconformare a sprijinului multidimensional pe care România îl acordă R.Moldova pentru consolidarea rezilienței instituționale și la nivelul societății.  

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienței RM. Iar declarația semnată astăzi reafirmă susținerea dvstră fermă în fața numeroaselor provocări cu care ne confruntăm. Sunt convinsă că vom dezvolta în continuare acest parteneriat în beneficiul comun al  oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Klaus Iohannis a apreciat eforturile şi realizările Republicii Moldova pentru a putea deveni parte a Uniunii Europene. Președintele României a făcut și un apel la partenerii internaționali de a susține și în continuare Republica Moldova.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: Încurajez de la acest pupitru toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung R.Moldova și pe cetățenii săi.  Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a R.Moldova va rămâne de nezdruncinat și asta pe termen lung.  Importanța integrării este atât de mare și rezultate sunt atât de importante încât vă recomand să faceți orice ca să popularizați aceste lucruri. UE reprezintă o comunitate în care identitatea istoria și independența sunt respectate nu rescrise sau încălcate brutal.

Vizita președintelui Klaus Iohannis la Chișinău are loc în ziua în care România și Republica Moldova sărbătoresc Limba Română. După declarațiile de presă, cei doi oficiali au mers pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Chişinău, unde au depus flori la bustul marelui scriitor român, Mihai Eminescu.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter