Covid-19

COVID-19 revine în forță în Republica Moldova

COVID-19 revine în forță în Republica Moldova

La mai bine de un an de la pandemia de COVID-19, virusul SARS-CoV-2 revine în forţă în Republica Moldova. Potrivit Ministerului Sănătăţii, de la începutul anului până la finele lunii februarie, numărul de îmbolnăviri a crescut de zece ori. Situaţia pune în alertă medicii şi, totodată, creşte presiunea pe managerii spitalelor, care sunt nevoiţi să suplimenteze numărul de paturi din secţiile COVID.

În Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase, numărul copiilor internaţi în ultimele zile practic s-a dublat. Aici se tratează de COVID-19 aproximativ 70 de minori, iar jumătate dintre ei au mai puţin de un an. Celelalte paturi din secţie sunt ocupate de mamele acestora, care la fel sunt infectate.

DIANA VLAD, medic infecţionist, Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii: "Dacă să vorbim de pacienţii cu vârstă până la un an se adresează majoritatea în primele 24 sau 48 de ore, deaorece copii sunt mici şi părinţii se alertează. Se adresează copii cu febră înaltă 39-40. Cu stare de rău general, cu imposibilitate de a se alimenta. Cu tuse, cu vomă sau uneori dereglări de scaun."

Potrivit medicilor, unii copii dezvoltă forme grave de COVID.

DIANA VLAD, medic infecţionist, Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii: "În secţia terapie intensivă la fel avem pacienţi cu infecţia COVID-19. În linii generale, în ultimele zile am avut câte şapte pacienţi cu infecţia COVID-19. La moment, starea lor este cu dinamică pozitivă. O bună parte din ei au fost transferaţi pentru a continua în secţie."

Situaţia e îngrijorătoare şi la Spitalul Clinic municipal de Ftiziopneumologie, unde sunt internate persoanele cu forme grave sau medii de COVID-19. Dintre cele 50 de paturi, doar patru mai sunt libere.

VASILE POPA director IMSP SCMF: "Ca structură de pacienţi predomină practic majoritatea 95% sunt pacienţii vârsnici cu vârsta de la 75 de ani până la 92 cel mai vârstnic îl avem. Sunt toţi cu patologii asociate, cu himipareză după AVC uri, după diferite boli cronice, vasculare mai mult predomină."

Medicii explică explozia de îmbolnăviri prin faptul că oamenii s-au relaxat şi nu mai respectă măsurile de protecţie, fapt confirmat de unii basarabeni.

"-Ce măsuri respectaţi. Mai purtaţi mască sau nu?
-Nu. Cinstit dacă să vă spun nu mai port, dar dacă o să fie iarăşi interzicere sigur că am să o port."

"-Purtaţi masca şi în prezent?
-Şi în prezent. Am, am două în buzunar."

"-Nu, la moment chiar nu am nicio mască absolut nimic.
-Dar nu vă este frică că v-aţi putea îmbolnăvi?
-Frica mereu persistă.
-Dar cum vă protejati?
-Absolut cu nimic."

Un alt factor ce a declanşat creşterea de îmbolnăviri este şi rata de vaccinare mică, spun specialiştii. Asta, deşi sunt suficiente stocuri de ser.

VEACESLAV GUŢU epidemiolog, ANSP: "La moment acoperirea vaccinală cu schema completă de vaccinare este în jur de 30%. Desigur este o acoperire destul de joasă în comparaţie cu ţările europene, care în prezent au peste 60-70 la sută cu doza trei de vaccinare antiCOVID-19.  La noi în general doza trei este în jurul a 10%. Ceea ce însemană că cererea de vacicinarte este destul de joasă în rândul populaţiei."

Epidemiologii avertizează că ne aşteaptă un val de îmbolnăviri provocat de nouă tulpină a coronavirusului. Pentru a evita infectarea,  se recomandă imunizarea la timp, respectarea măsurilor de prevenție și adresarea la medicul de familie la primele simptome.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter