Actualitate

/TVR Bref/ Riscul sancțiunilor aplicate de CEDO RM în cazul Seksimp Group și ieșirea lui Ion Ceban

post-img
Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Sursa foto: www.spiked-online.com

TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc joi, pe 15 mai.

Pretenția de 1 miliard de euro a Seksimp Group, grajdurile pentru porci și mistificările lui Ceban

Primarul Ion Ceban a anunțat, joi, că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o hotărâre prin care statul Republica Moldova poate fi obligat să achite aproape un miliard de euro ca prejudiciu unui agent economic. În realitate, conform deciziei CEDO, societatea reclamantă, Seksimp Group SRL, a solicitat 997.677.050 de euro cu titlu de prejudiciu material, constând în valoarea bunului de 3.435.380 de euro și profitul ratat 994.241.670 de euro. În fapt, Curtea consideră că problema trebuie amânată și trebuie stabilită o procedură suplimentară. Deci, prin hotărârea propriu-zisă, CEDO nu obligă în acest moment statul să recupereze un eventual prejudiciu, ci invită Guvernul și reclamantul să identifice o soluție amiabilă.

Procurorul general Ion Munteanu, selectat pentru funcția de judecător la CSJ

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va propune președintelui Republicii Moldova numirea în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a procurorului general Ion Munteanu și a avocatului Leonid Chirtoacă. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de joi, 15 mai, după ce membrii Consiliului au intervievat cinci persoane, care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la CSJ. În urma interviurilor, Ion Munteanu a obținut cel mai mare punctaj – 76,5. El este urmat de Leonid Chirtoacă, care a acumulat 76 puncte. Alți trei candidați: Ludmila Bolocan, Aliona Ciocanu și Ruslan Berzoi nu au acumulat punctajul necesar pentru promovarea concursului.

„Ar fi trebuit suspendați din prima zi”. Stamate, despre suspendarea șefilor Penitenciarului Rezina

Deputata Olesea Stamate se declară nedumerită de plecarea „în demisie” a secretarului de stat al Ministerului Justiției, Ruslan Lungu, precum și de suspendarea din funcție a conducerii Penitenciarului Rezina la peste o lună de la izbucnirea scandalului privind eliberarea unor deținuți condamnați pe viață și a anunțului Ministerului Justiției de resort privind inițierea unei anchete. Potrivit Olesei Stamate, directorul Veaceslav Dascal și adjunctul acestuia de la Penitenciarul Rezina „ar fi trebuit suspendați din prima zi, nu după ce presa a scos la iveală tot mai multe detalii”. „Ei au fost direct implicați în evaluarea deținuților, inclusiv a celor care au ajuns în libertate. Fiecare zi petrecută în funcție a însemnat un risc major de influențare a anchetei”, scrie Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.

Tot mai multe cazuri de rujeolă și tuse convulsivă în R. Moldova. Autoritățile bat alarma

Tot mai multe cazuri de rujeolă şi tusă convulsivă se înregistrează în Republica Moldova. Autoritățile dau un semnal de alarmă şi spun că unica soluţie pentru prevenirea acestor boli este vaccinarea. Însă, după pandemia de COVID-19, părinţii au devenit mai reticenţi la imunizare, iar efectele se văd. Pentru a prelua bunele practici ale altor state, la Chişinău, s-a organizat o conferinţă privind realizările, provocările şi perspectivele în vaccinologie. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică informează că, numai de la începutul anului, s-au înregistrat peste 80 de cazuri de rujeolă. Autorităţile reamintesc că tratament specific pentru această boală nu există, iar complicațiile nu pot fi prevenite, aşa că vaccinarea rămâne unica soluţie.


Chișinăul rămâne în continuare fără buget: „Nu a fost prezentat”

După aproape patru luni de așteptare, aleșii locali din Chișinău au venit, joi, la ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chişinău. Pe ordinea de zi au fost subiecte importante precum soluţionarea unui litigiu în care sunt la mijloc 66 de milioane de euro, dar mai ales aprobarea bugetului local. După mai bine de şase ore de discuții, consilierii nu au rezolvat prea multe probleme. Pe masa de lucru a ședinței au fost peste 50 de subiecte, iar cel mai important era aprobarea bugetului pentru 2025. Grigore Bejenaru, consilier municipal, Partidul Mișcarea Alternativa Națională: „Declaraţii au fost foarte multe şi până acum şi după vor fi, ca de obicei, ca şi anul trecut. Avem o experienţă largă referitor la buget. Dar trebuie să fim constructivi, să lăsăm puţin politica într-o parte şi să ne gândim la interesele cetăţenilor”.

În Transnistria, ar putea să fie deconectate internetul și telefonele, la cererea „MGB”-ului local

În regiunea transnistreană, la cererea pretinsului serviciu de securitate, MGB, este posibil să fie permisă deconectarea serviciilor de internet și telefonie ale locuitorilor sub pretextul unei „amenințări la adresa securității”. Două așa-zise proiecte de lege au fost înregistrate în pretinsul legislativ local, potrivit Asociației Promo-LEX. Activiștii pentru drepturile omului au cerut Chișinăului să reacționeze la încă o încălcare a drepturilor omului în stânga Nistrului și să ia măsuri pentru protejarea cetățenilor. Celor două „proiecte de lege” prevăd posibilitatea de a întrerupe serviciile de comunicații - telefonie, internet - pentru persoane fizice sau juridice pe o perioadă de până la 48 de ore, fără o „hotărâre judecătorească”, doar în baza solicitării unui funcționar din cadrul structurilor de securitate transnistrene.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor