Justiție

Pretenția de 1 miliard de euro a Seksimp Group, grajdurile pentru porci și mistificările lui Ceban

post-img
Primarul de Chișinău, Ion Ceban

Primarul Ion Ceban a anunțat, joi, că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o hotărâre prin care statul Republica Moldova poate fi obligat să achite aproape un miliard de euro ca prejudiciu unui agent economic. În realitate, CEDO nu obligă Republica Moldova să plătească vreo despăgubire, ci să invită Guvernul să identifice o soluție cu compania reclamantă.

Potrivit primarului de Chișinău, Ion Ceban, „CEDO a constatat că Domnica Manole și alți câțiva judecători au lipsit, abuziv și prin încălcarea procedurilor judiciare, un agent economic de circa 20 de hectare și câteva clădiri”, de fapt, niște grajduri pentru porci.

În realitate, este vorba de litigiul dintre compania Seksimp Group SRL versus Republica Moldova. Totul a pornit de la o schemă care comportă elementele unui atac raider în urma căreia Seksimp Group SRL a fost lipsită de niște grajduri pentru porci și 22 de hectare de teren.   

Conform deciziei CEDO, societatea reclamantă, Seksimp Group SRL, a solicitat 997.677.050 de euro cu titlu de prejudiciu material, constând în valoarea bunului de 3.435.380 de euro și profitul ratat 994.241.670 de euro.    

Curtea consideră că problema trebuie amânată și trebuie stabilită o procedură suplimentară, ținând cont de posibilitatea ajungerii la un acord între Guvern și societatea reclamantă.  

Potrivit Agentului Guvernamental, Hotărârea se referă doar la fondul cauzei. Constată încălcarea convenției care urmare a motivării insuficiente a actelor judecătorești la nivel național. Rezervă articolul 41 prin care se oferă o satifacție echitabilă companiei reclamante printr-o procedură separată și invită Guvernul și compania respectivă să poată să negocieze în vederea unei hotărâri amiabile. Deci, prin hotărârea propriu-zisă nu se obligă statul în acest moment să recupereze un eventual prejudiciu, ci invită Guvernul și reclamantul să identifice o soluție amiabilă. 

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat pentru pentru „Ziarul de Gardă” că această cauză a fost examinată, în 2012, de un complet de trei judecători, cu respectarea tuturor rigorilor legale. 

„Decizia adoptată a fost bazată pe analiza completă a probatoriului și a susținerilor părților, fără nicio ingerință sau influență externă. Ulterior, aceeași cauză a fost examinată în recurs de un complet de cinci judecători ai Curții Supreme de Justiție, care a menținut soluția primei instanțe de apel. Prin urmare, este absolut eronat și incorect să fie aduse insinuări de tip atac raider la adresa unui complet compus din 9 judecători de la trei instanțe diferite”, a spus președinta Curții Constituționale.

„Resping ferm orice tentativă de a politiza sau denatura sensul unei hotărâri CEDO pentru a compromite imaginea magistraților care și-au exercitat onest și profesionist atribuțiile.”

author-img_1

Ilie Gulca

Editor