ACTUALITATE

Vadim Ceban: Tarifele la gazele naturale trebuie ajustate lunar

post-img

Preşedintele Consiliului de Administraţie Moldovagaz confirmă cifrele anunţate anterior de vicepremierul Andrei Spînu, privind o eventuală majorare a tarifului la gazele naturale până la 14,6-14,7 lei pentru un metru cub. Vadim Ceban spune că majorarea tarifului va fi inevitabilă, dacă preţul de achiziţie se va menţine mai mare de 600 de dolari pentru o mie de metri cubi. Mai mult, potrivit lui Ceban, în condiţiile unor fluctuaţii permanente ale preţului de achiziţie, tarifele trebuie să fie ajustate lunar, notează IPN.

Preşedintele Moldovagaz spune că pentru luna ianuarie, în condiţiile unui preţ de achiziţie care nu este acoperit de tarif, compania înregistrează pierderi considerabile. Vadim Ceban spune că reprezentanţii Moldovagaz negociază cu băncile comerciale pentru a obţine un credit, însă deocamdată fără succes.

„Tariful este creat din 4 componente de bază: preţul de procurare, costul de distribuţie, costul de transport, pierderile din reţea. Componenta preţului de procurare este cea mai mare. La preţul de procurare de 450 de dolari, tariful acoperea toate cheltuielile şi noi am închis luna decembrie cu forţele proprii. În ianuarie preţul de achiziţie este 647 de dolari. Diferenţa de 44 milioane de dolari nu este atât de uşor de acumulat ”, a spus Vadim Ceban în cadrul unei emisiuni TV.

Preşedintele Moldovagaz spune că piaţa gazelor naturale a devenit extrem de volatilă, cu un preţ de achiziţie complet imprevizibil, iar din acest motiv ajustarea tarifelor la gazele naturale ar trebui să aibă loc lunar.

„Chiar dacă majorăm tariful, asta nu înseamnă că vom acoperi decalajul de casă într-o lună. Dacă acum majorăm tarifele, înseamnă că vom primi banii în februarie. Singurul lucru pe care-l putem solicita de la furnizor este să avem o perioadă de scadenţă, suplimentar câteva zile, ca să achităm consumul pentru luna ianuarie. Noi pe intern, împreună cu ANRE, Guvernul trebuie să înţelegem un lucru: preţul nu se mai schimbă trimestrial, ci lunar. Asta înseamnă că în fiecare lună trebuie să ajustăm tariful. La produse petroliere se schimbă tariful în fiecare zi, aşa ar trebui să facem şi la gazele naturale”, a mai spus Vadim Ceban.

Vadim Ceban recunoaşte că în condiţiile unui preţ de achiziţie majorat, ANRE ar trebui să vină cu ajustarea tarifelor pentru consumatorii casnici. Însuşi regulatorul trebuie să se sesizeze în privinţa unor eventuale majorări de tarif, fără a primi o solicitare din partea Moldovagaz în acest sens, spune Ceban.

„Dacă se menţine acelaşi trend pentru luna februarie, adică preţul gazelor nu va fi mic de 600 de dolari, suntem aproape de cifra anunţată de vicepremierul Andrei Spînu (14,6 – 14,7 lei), dacă preţul de achiziţie va fi mai mic, înseamnă că şi tariful va fi mai mic. ANRE din oficiu, este obligată să se autosesizeze şi să modifice parametrii de corectare a tarifelor”, a punctat Vadim Ceban.

În prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11,08 lei.