ACTUALITATE

Ludovic Orban dezminte declaraţiile lui Igor Dodon: România nu a primit vreo solicitare oficială de finanţare a proiectelor de infrastructură în R. Moldova

post-img

Premierul României Ludovic Orban a declarat, în exclusivitate, pentru TVR MOLDOVA, că Guvernul de la Bucureşti nu a primit nicio solicitare oficială de la Chişinău pentru a finanţa proiecte de infrastructură în Republica Moldova.

Precizările lui Ludovic Orban au fost făcute în contextul în care Igor Dodon a declarat la o emisiune de la postul NTV Moldova că Republica Moldova va lua credite din Rusia pentru lucrările de infrastructură, pentru că românii „au spus că se vor mai gândi” dacă vor finanţa astfel de proiecte.

„Eu nu am nicio solicitare oficială până în prezent, nu ştiu despre ce vorbiţi. Nu comentez declaraţiile lui Igor Dodon”, a spus premierul român Ludovic Orban.

De menţionat că România a oferit asistenţă financiară pentru realizarea mai multor proiecte sociale şi economice în Republica Moldova.

Astfel, în perioada 2014-2018, România a finanţat reparaţia a peste 900 de grădiniţe în Republica Moldova.

De asemenea, prin semnarea unui Memorandum pentru acordarea de asistenţă în domeniul educaţiei, Guvernul de la Bucureşti a donat un număr de 196 de microbuze şcolare.

În acest moment, este în plină fază de construire a gazoductului Iaşi - Chişinău, preconizat a fi dat în exploatare în luna martie 2021 şi care va asigura o parte a necesarului de gaze naturale a Republicii Moldova provenite din România.

România va oferi Republicii Moldova 2 milioane de euro pentru interconectarea energetică.