Social

Cazarea în căminele studențești începe la sfârșitul lunii august: Pregătirile sunt în plină desfășurare

Cazarea în căminele studențești începe la sfârșitul lunii august: Pregătirile sunt în plină desfășurare

Căminele studenţeşti au intrat în febra pregătirilor pentru noul an de studiu. Camerele sunt curăţate, dezinfectate şi aerisite, iar cot la cot cu muncitorii lucrează şi unii studenţi. Cazarea va începe la sfârşitul lunii august.

ZFR

La căminele Universităţii de Stat din Moldova se munceşte de zor iar în multe camere se fac renovări totale.

ECATERINA NEGARĂ, zugrav: „ Am făcut în cinci camera total. Am rupt tapetele, am răzuit pereţii, am dat cu betonocontact. În locurile comune parţial facem, pe unde şi câte ceva. În rest e făcut.”

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Două paturi, două mese, două noptiere, câteva scaune și un dulap. Asa arată o cameră într-un cămin a Universitaţii de Stat din Moldova cu gradul trei de confort. Aici, ultima reparaţie s-a facut cu 10 ani în urmă. Bucătăria și baia sunt comune.”


Ca să obţină o reducere la taxa de cazare, studenții se implică și ei in renovarea camerelor.

DENIS MOCANU, student USM: „Cei care fac reparaţie, ei au oportunitatea de a trăi pe vară gratis. De asemenea, în funcţie de lucrul făcut ca cantitate, au şansa de a trăi şi pe parcursul anului gratis. ”

OCTAVIAN ZARA, administrator cămin, USM: „Facem reparaţii cosmetice. Înlăturăm mucegaiul. Unde este necesar vopsim şi cam atât. În  echiapa de reparaţie sunt opt persoane.”

ZFR



La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie însă s-a renunţat la practica de a implica studenţii în lucrările de reparaţie şi sunt angajate doar firme specializate. Iar dacă în unele cămine se face doar curăţenie generală, în altele se fac lucrări capitale.

SERGIU STEGĂRESCU șef campus studenţesc, USMF: „De exemplu blocul care îl avem în spate e un cămin nou, dotat cu ascensor, cu încă două nivele şi cu o capacitate de 250 de locuri de cazare. Dacă vorbim de reparaţiile curente care le facem anual înainte de cazare costă în jur de două milioane de lei. Ce ţine de reparaţii capitale şi reconstrucţii, se ridică, de exemplu căminul din spatele nostru se ridică la vre-o 75 de milioane de lei cu mobilier, cu tot inclus.”



Preţul pentru cazare în căminele studenţeşti din Republica Moldova  este între 400 şi 1200 de lei lunar. Cei ce vor maim ult confort și iși doresc să închirieze un apartament trebuie să o facă din timp.

VICTOR CERNOMORCENCO, specialist imobiliar: „ Să-şi acorde timp pentru a căuta cea mai bună chirie, să nu lase asta pentru ultimele zile, pentru că în ultimele zile absolut nu este nimic disponibil şi dacă este ceva disponibil sunt în condiţii foarte proaste, la preţ exagerat.”

 În Chişinău, chiria pentru un apartament cu o camera ceste de până la 300 de euro, cu două camere 350-400 de euro iar cu trei camera este 500 de euro și chiar mai mult.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter