ACTUALITATE

Ministerul de Externe de la Chişinău pare că s-a răzgândit în legătură cu poziţia sa faţă de recrutările făcute în regiunea transnistreană de organizaţia Armata Tânără a Federaţiei Ruse

Ministerul de Externe pare că s-a răzgândit în legătură cu poziţia sa faţă de recrutările făcute în regiunea transnistreană de organizaţia Armata Tânără a Federaţiei Ruse. Autorităţile au emis ieri un comunicat, în care îşi exprimau îngrijorarea faţă de recrutarea a 10 copii şi condamna acest fapt. Comunicatul a fost şters de pe site-ul ministerului, dar şi de pe pagina de Facebook a instituţiei, fără alte explicaţii.

În comunicatul emis la solicitarea postului nostru de televiziune, marţi, 15 iunie, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îşi exprima îngrijorarea faţă de evenimentele organizate de Grupul Operativ de Trupe Ruse staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. 

REACŢIA MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE 
DATA: 15 IUNIE 
"Actul în cauză face parte dintr-un şir de alte acţiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, staţionarea şi activitatea căruia pe teritoriul Republicii Moldova constituie o încălcare a independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi neutralităţii permanente a Republicii Moldova. Acţiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii minori dintr-o zonă de conflict în activităţi cu tentă militară. În acest context, MAEIE îşi reconfirmă demersul cu privire la necesitatea retragerii complete şi necondiţionate a trupelor ruse, cu armamentul şi muniţiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova".

La scurt timp după publicare, comunicatul a dispărut atât de pe pagina oficială cât şi de pagina de pe Facebook a ministerului. Sunt invocate motive tehnice.

ANASTASIA NANI, ofiţer de presă MAEIE: "Site-ul nostru este în lucru şi nu ştiu, avem o echipă care acum lucrează la site". 

Am revenit a doua zi să aflăm dacă problemele tehnice au fost rezolvate, însă nu am primit niciun răspuns. Directorul asociaţiei Promo-LEX crede că, dacă comunicatul nu va fi republicat este un semnal grav din partea ministerului.

ION MANOLE, director Promo- LEX: "Eu sper că o să apară înapoi şi într-adevăr este vorba de o problemă tehnică şi nu de presiuni de natură diferită. Dar răspunsul cred că îi vom afla în scurt timp în cazul în care nu vor reveni cu un răspuns clar şi nu vor reapărea acest comunicat pe sursele care a apărut iniţial asta ar fi un semnal foarte prost pentru societatea din Republica Moldova în Primul rând dar şi pentru partenerii internaţionali. Asta ar însemna că Ministerul de Externe nu are o poziţie fermă sau este incompetent, ceea ce eu refuz să cred". 

Reamintim că 10 copii din raioanele din stânga Nistrului au depus un jurământ în organizaţia militară Armată Tânără a Federaţiei Ruse. Evenimentul a avut loc de ziua Naţională a Rusiei la care a participat şi comandantul trupelor de ocupaţie ale Federaţiei Ruse staţionate ilegal în regiunea transnistreană, colonelul Iurie Zelencov. Ministerul Apărării de la Chişinău condamnă aceste acţiuni şi a comunicat că va începe o anchetă.