Social

Mai mulţi fermieri au protestat azi în faţa Guvernului R. Moldova. Manifestaţia nu a fost lipsită de incidente

Mai mulţi fermieri au protestat azi în faţa Guvernului R. Moldova. Manifestaţia nu a fost lipsită de incidente

Mai mulţi fermieri au protestat astăzi în faţa Guvernului Republicii Moldova. Ei acuză autorităţile că tergiversează avizarea unui proiect de lege privind prevenirea falimentului agricultorilor afectați de secetă. Manifestaţia s-a lăsat cu îmbrânceli după protestatarii au încercat să treacă de cordonul de poliţişti pentru a intra în clădirea executivului. Mai târziu, fermierii au fost invitaţi la discuţii de către ministrul Agriculturii, Ludmila Catlabuga.

Fermierii care au venit în faţa Guvernului au cerut achitarea subvenţiilor pentru anul 2023 şi rambursarea, în cel mai apropiat timp, a accizelor pentru 2024.

"Venim din raionul Hânceşti, am venit pentru că nu mai putem aşteptat atât. Să ni se achite toate subvenţiile pe 2023, acciza la motorină. Deţin 320 de hectare de teren, le prelucrez cu cereale şi greutăţile care sunt... seceta, care ne-a afectat foarte mult anul acesta. Noi avem multe datorii şi ne-ar salva foarte tare această lege pe care ei o poartă dintr-un cabinet în altul."

"Iată de vreo doi ani de zile, nouă nu ni se oferă niciun ban din subvenţii. Asta este problema, împreună cu accizele la motorină."

"Cerem un pic de stabilitate în ţară, eu sunt de la Ungheni. Problema e că guvernarea nu vrea să-şi bată capul de agricultori deloc, pe zi ce trece e tot mai rău şi mai rău."

Principala nemulţumire care i-a scos pe agricultori în stradă este, însă, adoptarea unei legi, elaborate de deputatul PAS, Alexandru Trubca, și de asociațiile de fermieri, privind depășirea crizei provocate de secetă.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociaţia "Forţa Fermierilor": Guvernul a retras avizul pe care trebuia să îl facă la acea propunere de lege. Legea de bază presupune moratoriu la calcularea penalităţilor, moratoriu pe executări. Pe parcursul acestei perioade, nu este o prevedere legală, dar agricultorul va avea timp să-şi poată decide soarta afacerii sale, ori să .... ori să negocieze cu creditorul său."

În fața fermierilor a ieșit și ministrul Agriculturii, care i-a invitat la discuţii pe reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.

După o discuție de aproape două ore, agricultorii au declarat că sedința nu a avut rezultatul dorit şi că vor continua protestu şil mâine, în faţa Parlamentului. Ministrul Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a dat asigurări ca legea va fi votată în cel mai scurt timp.

Agricultorii mai cer prelungirea importului în bază de licență a cerealelor si oleaginoaselor din Ucraina, precum şi elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru noul an agricol 2025.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter