Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

10 copii din stânga Nistrului au depus jurământ în organizaţia militară Armată Tânără a Federaţiei Ruse. Chişinăul condamnă aceste acţiuni

10 copii din raioanele din stânga Nistrului a Republicii Moldova au depus jurământ în organizaţia militară Armată Tânără a Federaţiei Ruse. Evenimentul a avut loc de ziua Naţionale a Rusiei la care a participat şi comandantul trupelor de ocupaţie ale Federaţiei Ruse staţionate ilegal în regiunea transnistreană, colonelul Iurie Zelencov. Ministerul Apărării de la Chişinău condamnă aceste acţiuni şi va începe o anchetă.

Imaginile cu cei 10 copii au fost publicate chiar pe pagina oficială a Ministerului Apărării de la Moscova.

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse: „Cu ocazia Zilei Rusiei, 10 tineri au depus un jurământ solemn şi s-au alăturat echipei "Steaua Roşie" a mişcării publice militaro-patriotică Armata Tânără. Copiilor, care nu sunt în primul an în rândurile Armatei Tinere, colonelul Zelencov le-a acordat ranguri militare”.

În comunicat se mai arată că după aşa-zisul eveniment solemn, a avut loc un test cu tema : "istoria armatei ruse şi a flotei marine" . Soldaţii ruşi staţionaţi ilegal pe teritoriul Republicii Moldova intenţionează să conducă cât de curând, clase cu discipline militare pentru aceşti copii. Contactat de TVR Moldova, ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, spune că împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Serviciul de Securitate va face o anchetă pentru verificarea informaţiilor.

ALEXANDRU PÂNZARI, ministrul Apărării: "Noi trebuie să verificăm cu toate autorităţile vizate cu SIS cu Ministerul Reintegrării şi atunci vom ieşi cu o poziţie oficială asupra acţiunilor pe care le-am întreprins. Pe noi ne deranjează şi noi condamnăm aceste acţiuni."

Expertul în securitate Rosian Vasiloi a reacţionat într-o postare pe o reţea socială şi afirmă că sunt o încălcare flagrantă a prevederilor Convenţiei cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană.

ROSIAN VASILOI: „A fost încălcat în special Articolul 4, care prevede că "Unităţile Armatei a 14-a a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu stricteţe neutralitatea şi îşi asumă obligaţia de a respecta neutralitatea şi de a se abţine de la orice acţiuni ilicite".  Aceste acţiuni sunt o încălcare flagrantă a prevederilor acestei convenţii şi care ar trebui taxată pe măsură„.

Potrivit lui Vasiloi trebuie verificat dacă s-a încălcat Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, în special la capitolul pregătirea şi participarea minorilor în conflictele armate.

MAIA BĂNĂRESCU, Avocat al Poporului pentru Protecţia Drepturilor Copiilor: „În partea stângă a Nistrului, nerezolvarea a acestui conflict are un impact negativ asupra respectării drepturilor copilului în general. Ceea ce este foarte grav e că educaţia din stânga Nistrului este bazată pe pregătirea militară. Actualmente în stânga Nistrului sunt licee militare sunt şcoli unde se pregătesc copii. Cel mai grav e că se vorbeşte despre un duşman. Şi este foarte grav că duşmanul acesta este insuflat, că pregătirea asta militară patriotică nu este pentru Moldova ea este pentru Transnistria,  este pentru Rusia”.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a reacţionat la manifestaţiile solemne organizate recent de către Grupul Operativ de Trupe Ruse şi le cataloghează drept sfidătoare în adresa  Republicii Moldova.

REACŢIA MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE: „Actul în cauză face parte dintr-un şir de alte acţiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, staţionarea şi activitatea căruia, pe teritoriul Republicii Moldova, constituie o încălcare a independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi neutralităţii permanente a Republicii Moldova. Acţiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii minori dintr-o zonă de conflict în activităţi cu tentă militară. În acest context, MAEIE îşi reconfirmă demersul cu privire la necesitatea retragerii complete şi necondiţionate a trupelor ruse, cu armamentul şi muniţiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Tânăra Armată este o aşa-zisă organizaţie de tineret susţinut şi finanţată de Guvernul Rusiei prin Ministerul Apărării din Rusia. Ea are misiunea de a instrui tânăra generaţie pentru a-i insufla valorile, istoria naţională şi militară a Rusiei. În Republica Moldova această organizaţie nu este recunoscută.
Similare
RECOMANDĂRI