Economic

Incertitudini privind asigurarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene, după ce Gazprom nu a făcut rezervele necesare prin coridorul transbalcanic. Ce alternative propun autorităţile de la Chişinău

Incertitudini privind asigurarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene

Asigurarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene este incertă. Se întâmpă după ce Gazprom nu a rezervat volumele necesare pentru luna ianuarie, prin coridorul transbalcanic. Potrivit sceretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, o alternativă pentru aprovizionarea cu gaz a locuitorilor din stânga Nistrului ar fi achiziile zilnice de gaz. Între timp, autorităţile îndeamnă cetăţenii să economisească energia.

CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat, Ministerul Energiei: Gazprom nu a rezervat capacităţi de transport, în continuare capacităţile diponibile sunt suficiente pentru acoperirea necesarului de consum a malului stâng, doar că următoarele licitaţii care vor avea loc, vor fi începând cu 31 decembrie în fiecare zi, inclusiv în ianuarie pentru fiecare zi.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: Această încercare inabilă a unora de a pune reponsabilitate seama Kievului este din punctul meu de vedere jignitoare şi imorală. Kievul a anunţat mai bine de un an de zile că nu va fi prelungit acest contract. Gazul poate să ajugă în Republica Moldova, doar că se schimbă intinerarul de pe cel estic, pe cel sudic.

Iar premierul Dorin Recean a îndemnat cetăţenii să economisească energie, deoarece bombardamentele ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina limitează capacitatea Moldovei de a cumpăra energie electrică mai ieftină.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Trebuie să reducem cheltuielile de energie cât de mult posibil. Acest lucru este posibil şi toată lumea trebuie să o facă. Noi o să asigurăm că va exista suficientă energie pentru malul drept, dar trebuie să ne pregătim pentru situaţii mai dificile.

Potrivit Ministerului Energiei, în cazul în care Gazprom nu va face rezerve necesare pentru luna ianuarie, regiunea transnistreană va utiliza, prima perioada, stocurile de cărbune, iar malul drept va achiziționa necesarul de energie de pe piața OPCOM.

Pe 16 decembrie, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgenţă în energetică. Între timp, Ministerul Energiei, Guvernul şi Societatea pe Acţiuni Termolectrica îndeamnă cetăţenii să facă economie, iar Parlamentul a aprobat un plan de acțiuni care prevede 29 de scenarii și mai multe măsuri urgente de intervenție.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter