Cultură

Biblioteca Municipală "B.P. Haşdeu" și Asociația "Prietenii Bibliotecii" au lansat un concurs de eseuri pentru tineri

Concurs de eseuri pentru tineri

Biblioteca Municipală "B.P. Haşdeu" și Asociația "Prietenii Bibliotecii" au lansat astăzi un concurs de eseuri pentru tineri. Tema este însă mai puţin obişnuită, dar de actualitate - securitatea cibernetică. Prin această acţiune, autorităţile îşi doresc să încurajeze un comportament responsabil şi non-violent în mediul online.

"Fii sigur online". Aceasta este tema pe care trebuie să o dezvolte tinerii în eseurile lor. Condiţia concursului este ca fiecare eseu să aibă maxim 500 de cuvinte, să fie original şi să respecte regulile gramaticale.

"Mi-am dorit să mă înregistrez la workshop-ul de astăzi de la Biblioteca Haşdeu deoarece sunt o persoană careia îi place să se dezvolte unilateral şi am vrut să mă pot dezvolta mai lateral şi să aflu lucruri noi. Siguranţa online este o temă foarte abordată în zilele de astăzi care ar trebui povestită la tot mai mulţi oameni şi informaţi tot mai mulţi. În zilele de astăzi, copiii încep de la vârstă din ce în ce mai mică să folosească internetul şi diferite surse. Ar trebui de mici să fie informaţi ce este siguranţa online şi cum să fie informaţi."

"Am vrut să mă înscriu la acest workshop deoarece m-a impresionat foarte mult posibilitatea să mă dezvolt emoţional, spirtitual. Când scriem un eseu este foarte important să ne exprimăm personal, să fim liberi în ceea ce spunem şi să ne dezvăluim universului."

"M-am înscris la acest workshop de eseuri pentru a-mi dezvolta şi a-mi lărgi cunoştinţele în domeniul securităţii online deoarece sunt studentă la facultatea de relaţii internaţionale în anul doi, iar siguranţa online, siguranţa cibernetică este o temă foarte importantă în zilele noastre."

În cadrul concursului vor fi organizate două workshop-uri la care s-au înscris peste 30 de adolescenţi. Iar scriitori cunoscuţi îi vor ajuta să-şi transforme ideile în eseuri captivante. O comisie va desemna câştigătorii, care vor primi gatget-uri de ultimă generaţie.

MARIA PILCHIN, scriitoare: Vom vorbi despre cum este să scrii un eseu argumentativ, persuasiv, în care să vii cu argumentele pro, contra, cu o ipoteză, cum să îţi susţii conceptele şi totodată este despre a filozofa în ce lume trăim, cum trăim. Vom interacţiona, în care vom vorbi despre creativitate, gândire critică, dar şi abilitatea de a-ţi susţine punctul de vedere.

Din anul 2027, educaţia digitală va fi integrată în curricula şcolară. În prezent, copiii care se confruntă cu situaţii de risc în mediul online, pot cere ajutor pe platforma www.siguronline.md, gestionată de Centrul La Strada.

MARIANA HARJEVSCHI, director Biblioteca Municipală: Este un proiect ambiţios pentru noi pentru că ne dorim de aceasta dată să ne conectăm la cei tineri şi tineri adolescenţi care ne vor spune prin intermediul unui eseu cum văd ei mai bine modul în care ne putem securiza în acest mediu virtual cu multiple provocări şi multiple capcane.

Concursul este organizat de Biblioteca Municipală "B. P. Hașdeu", în colaborare cu Academia de Guvernare Electronică a Estoniei, cu suportul financiar al proiectului "Moldova Cybersecurity Rapid Assistance 2.0", finanțat de Uniunea Europeană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter