Justiție

Magistrații se întrunesc la Adunarea Generală a Judecătorilor. Veronica Mihailov-Moraru: Societatea mizează pe judecătorii profesioniști, ei trebuie să fie curajoși. Și de ei depinde parcursul nostru european

post-img
imagine simbol

Magistrații din Republica Moldova se întrunesc la Adunarea Generală a Judecătorilor. Ei urmează să aleagă membrii Colegiului de selecție și evaluare a judecătorilor și ai Colegiului disciplinar.

Tot în cadrul ședinței, ar urma să fie aprobate modificări în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor.

Pentru fotoliile din Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor vor candida nouă magistrați, iar pentru cele din Colegiul disciplinar șase magistrați.

„Adunarea Generală a Judecătorilor este una importantă pentru că urmează să aibă acele alegeri pentru a selecta membrii Colegiilor de disciplină și evaluare a performanțelor pentru judecători. Or, noi demult nu mai avem aceste Colegii funcționale. Rolul acestor colegii va fi unul foarte important fiindcă a fost modificată legislația pe cine de competențele acestora și, nu în ultimul rând, ei vor face evaluarea celorlalți judecători ca să putem ajunge similar de uniformizare a salariilor. Mesajul meu față de ei este că societatea mizează pe judecătorii profesioniști. Ei trebuie să fie curajoși, să aibă încredere. 

Guvernul s-a preocupat de situația lor sub aspect de legislație, întotdeauna am fost receptivi în acest aspect, inclusiv ne-am preocupat și de ceea ce ține de garanții sociale și de salarizare, dar este important ca ei să fie parte a reformelor care au loc astăzi în societate, fiindcă și de ei depinde parcursul nostru european. Or, noi, Ministerul Justiției, suntem responsabili de coordonarea proceselor și implementarea acquis-ul comunitar pe capitolul 23, ce ține de Justiție și Drepturi Fundamentale, unde e un bloc de bază, ține de sistemul judiciar și a toate astea fac parte din Clusterul numărul 1, Valori Fundamentale, ce înseamnă că, cu asta începem negocierile și cu asta finalizăm. De aceea dacă vrem să devenim un stat UE cu drepturi depline, să fim protejați, judecătorii și procurării trebuie să fie parte a acestui proces de transformare a societății noastre, unde să avem pace cu valori democratice și un mod de viață mult mai asigurat”, a spus ministra Justiției în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Ultima Adunarea Generală a Judecătorilor a avut pe 1 martie 2024.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter