Social

Salariile cadrelor didactice din Republica Moldova vor fi majorate de la 1 ianuarie

Salariile cadrelor didactice din Republica Moldova vor fi majorate de la 1 ianuarie

Salariile cadrelor didactice din Republica Moldova vor fi majorate de la 1 ianuarie. Decizia vizează profesorii şi educatorii cu grade didactice și grade manageriale. De salarii mai mari vor avea parte şi metodiștii și conducătorii de cerc din grădinițe. Conducerea Federaţiei Sindicale a Educaţiei salută cresterile salariale însă susţin că nu sunt suficiente.

Din 2025, salariul cadrelor didactice se va majora cu peste 15 la sută. Astfel, profesorii care nu au niciun grad didactic vor primi un salariu de până la 10780 de lei.

SALARIUL CADRELOR DIDACTICE FĂRĂ GRAD Anul Salariul mediu 2024 8.568 lei – 10.222 lei 2025 9.200 lei- 10.780 lei

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: Pentru profesorii care au gradul didactic doi, salariu varia de la 9718 lei la 11.402 mii lei. În 2025 vor varia de la 11025 lei la 12970 de lei. Salariile urmează să fie majorate de la 13,4% la 13.8%. Pentru învăţătorii care au grad didactic 1, În 2025 salariu se va majora de la 12675 la 14950 lei.

De cea mai mare majorare salariala se vor bucura profesorii care deţin gradul didactic superior. Din noul an, aceştia vor primi până la 16 mii de lei. Cei care deţin grade manageriale vor beneficia de majorări în funcţie de gradul deţinut.

MAJORĂRII SALARIALE PENTRU GRADELE MANAGERIALE Gradul Valoarea sporului Superior de la 1000 la 2000 de lei I de la 600 la 1500 lei II de la 300 – la 1000 de lei

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: În total în sistemul nostru, în şcoli 77% au grade didactie, iar în grpădinţe 53 la sută. De ce am decis să mergem pe majorarea gardelor didactice pentru că este cel mai bun indicator al efortului adiţional pe care-l fac profesorii pentru a îmbunătăţi metodele de predare, pentru a creşte şi a se dezvolta profesional.

Și salariile metodiștilor și a conducătorilor de cerc din grădinițe se vor majora cu până la 56%. Preşedintele Federaţiei sindicale, Ghenadie Donos, a declarat că majorarile salariale nu ar fi suficiente în contextul în care doar 70 la sută dintre profeori vor beneficia de ele.

GHENADIE DONOS, președinte, Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din R. Moldova: Principala cerinţă este să fie difenreţa dintre salariu mediu pe economie şi mediu în educaţie să fie mai mică de 25%, decât este acuma. Lucrul acesta este principal pentru noi, deoarece capacitatea de cumpărare pentru salariile pe care le avem acuma nu rezistă în faţa cerineţelor şi provocărilor care ne aşteaptă cu preţurile pentru energie, pentru gaze şi aşa mai departe. Aşa că nu pot spune că colegii sunt pe deplin satisfăcuţi de ceea ce s-a anunţat astăzi.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cere Guvernului și Parlamentului, să majoreze cu 30 la sută salariile pentru cadrele didactice. Mai mulţi profesori au protestat după ce Guvernul anunţase o majorare de 9 la sută pentru anul viitor, mai puţin decât aşteptările acestora.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter