JUSTIŢIE

VIDEO. Preşedintele CRJ, despre extrădarea fugarilor de la Londra: Judecătorii britanici nu au niciun motiv să ţină infractorii la ei

post-img

Extrădarea cetăţenilor R. Moldova, care au fugit în Marea Britanie sau în Israel este posibilă dacă procurii vor aduce dovezi clare că motiveze solicitare de extrădare. Despre aceasta a declarat directorul Centrului de Resurse Juridice (CRJ), Vladisalv Gribincea, invitat la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Extrădarea celor de la Londra este posibilă, dar pentru aceasta este nevoie de convins judecătorii britanici că dosarele în R. Moldova nu sunt motivate politic. Pentru că şi Platon, şi celelalte persoane vor spune că  „nu, eu m-am certat cu actuala guvernare, şi actuala guvernare controlează procurorii, şi procurori au instrumentat acest dosar nu deoaree am comis o infracţiune, ci deoarece este motivat politic”. Răspunsul meu la întrebare este de cât de calitativ vor lucra procurorii. Judecătorii britanici nu au niciun motiv să ţină infractorii la ei în Marea Britanie, dar ei vor să fie convinşi că odată trimişi în R. Moldova ei vor avea parte de o justiţie echitabilă”, susţine Vladislav Gribincea. 

„Probabil ei (n. red. Gheorghe Cavcaliuc, Veaceslav Platon) fiind foarte şmecheri, vor utiliza şi alte metode. Vor utiliza probabil toate metodele care le sunt cunoscute şi care le sunt la îndemână pentru a  evita revenirea în R. Moldova. este important ca procuratura să îşi facă cât de bine posibil lucru pe aceste dosare şi să demnonstreze autorităţilor britanice că indiferent de declaraţile pe care le fac persoanele în cauză, aceste dosare nu sunt motivate politic şi este tot probatoriul necesar pentru a transmite dosarele în judecată. Actele care sunt transmise autorităţilor londoneze să fie pregătite calitativ”, susţine Olesea Stamate.

Moderator: Ce se poate face în cazul lui Ilan Şor? Sau ce se poate face în cazul recuperării miliardului? 

„Pentru efortul de a aduce o persoană în ţară prin extrădare din Marea Britanie este doarte foarte complicat. Şi dacă efortul acesta este aşa de complicat, de ce tu îţi dedici atâta efort pentru o cauză mizeră, cum ar fi dosarul „verde de briliant” pentru care persoana poate fi condamnată la închisoare cu suspendare de exemplu. Dacă e vorba de abuzuri, de falsuri, pentru aşa ceva se extrădează, cu uşurinţă se extrădează, pentru huliganizm, pentru aşa ceva nu. Acuzaţia trebuie să fie suficient de gravă, şi probele în susţinerea acestei acuzaţia trebuie să convingă un judecător într-o oarecare măsură de la distanţă că nu este vorba de abuz, e o credibilitate foarte mare că proba putea fi comisă”, a mai adăugat directorul CRJ. 

În context, Vladislav Gribincea susţine că statul Israel nu are interesul material de a recupera miliardul furat aşa cum îl are Republica Moldova, iar Ilan Şor ar putea să-şi ispăşească pedeapsa şi în ţara sa natală, în cazul unei condamnări definitive.

„lan Şor este cetăţean al Israelul şi este condamnat în prima instanţă în R. Moldova. Dacă el este condamnat în a doua instanţă în R. Moldova, el poate cere executarea sentinţei în Israel. Dar asta înseamnă că el trebuie să plece acolo la închisoare, dar înţeleg că în R. Moldova mai sunt câteva dosare împotriva dumnealui şi iată pentru asemenea dosare eu nu exclud că Israelul ar putea să se uite cu atenţie la prevederile sale naţionale şi să spună: „da noi nu putem să-l judecăm în Israel. Pentru că e posibil şi o altă opţiune, să iai tu dosarul şi să-l trimiţi în Israel, şi în Israel deja procurorii să meargă în instanţa israeliteană ca să-l condamne pe Ilan Şor dar Israelul nu are interesul material pe care îl are R. Moldova, nu din Israel s-au furat bani”, precizează Gribincea.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” din această seară, cu participarea preşedintei Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate şi a directorului CRJ, Vladisav Gribincea, poate fi urmărită aici.