JUSTIŢIE

Procurorii au reţinut opt persoane bănuite într-un dosar de escrocherie în care sunt cercetaţi inclusiv foşti şi actuali deţinuţi

Procurorii au reţinut azi dimineaţă opt persoane bănuite într-un dosar de escrocherie în care sunt cercetaţi inclusiv foşti şi actuali deţinuţi. Reţinerile au avut loc în urma percheziţiilor făcute în două penitenciare şi în 30 de locaţii din Republica Moldova. Suspecţii sunt acuzaţi că au adus prejudicii financiare de peste 7 milioane de lei mai multor agenţi economici de la care obţineau prin înşelăciune produse agricole fără a plăti pentru ele.

Potrivit procurorilor, schema infracţională a fost organizată de administratorii a trei companii agricole împreună cu persoane aflate în detenţie, unele dintre ele fiind condamnate pe viaţă. Două dintre aceste companii au fost fondate anul trecut şi erau administrate de către foşti deţinuţi. A treia companie funcţiona mai demult, însă în baza unor acte false.

În vara anului trecut, organizatorii schemei infracţionale au înfiinţat un centru de apel prin care identificau firme agricole dispuse să le vândă produsele. Escrocii primeau marfa cu împrumut, însă nu o mai achitau aşa după cum se angajau să o facă.

În urma plângerilor depuse de victime, oamenii legii au pornit 25 de dosare penale, pe care le-au comasat în unul singur. Astăzi, oamenii legii au făcut 30 de percheziţii în timpul cărora au ridicat acte false, suporturi electronice, ştampile şi telefoane mobile.

Au fost reţinute opt persoane implicate în schema infracţională, iar şapte deţinuţi care s-ar afla printre coordonatorii ei, au fost transferaţi în alt penitenciar pentru asigurarea eficienţei investigaţiilor.

În urmă cu 10 zile, oamenii legii au reţinut primele trei persoane suspectate în acest dosar de escrocherie. Infractorii ar fi sustras prin înşelăciune peste şapte milioane lei de la 25 de agenţi economici din Republica Moldova.