JUSTIŢIE

Primăria Chişinău va ataca în instanţă decizia CMC prin care s-a decis înstrăinarea a 1,3 hectare de teren din faţa magazinului UNIC

Primăria Chişinău va ataca în instanţă decizia din 17 februarie a Consiliul Municipal, prin care s-a decis înstrăinarea a 1,3 hectare de teren din faţa magazinului UNIC. Anunţul a fost făcut azi chiar de primarul general al Chişinăului.

Şedinţa de astăzi a serviciilor operative a Primăriei a fost una fulger deoarece primarul se află într-o vizită de lucru în România. Potrivit lui Ion Ceban, decizia de joi a Consiliului generează un risc sporit de prejudiciere a bugetului municipal.

ION CEBAN, primar general Chişinău: „Am rugat colegii din executiv să pregătească toate actele pentru a fi contestată. Poziţia executivului a fost expusă în şedinţa CMC că adoptarea deciziei de privatizare a terenului, fără o claritate, ce a generat un risc sporit de prejudiciere a bugetului municipal. Dar, aşa cum toate procedurile trebuie realizate din punct de vedere juridic, vom depune contestaţia ştiind că anterior în acest sens a fost o decizie a instanţei de judecată."

Pe 17 februarie, consilierii de la Platforma DA şi cei de la PSRM au votat pentru vinderea a 1,3 hectare din preajma magazinului universal UNIC, proprietarilor acestuia, cu 2,6 milioane de lei, de 10 ori mai puţin decât ar valora pe piaţă. În semn de protest, reprezentanţii PAS au părăsit sala şi au anunţat că vor ataca decizia în judecată.

Votul din CMC a provocat dezbinare în cadrul Platformei DA. Dinu Plîngău le-a sugerat consilierilor municipali care au votat pentru vinderea terenului, să îşi depună mandatele. În replica, fostul preşedinte al Platformei DA, consilierul municipal Andrei Năstase, a spus că a fost respectată procedura legală şi că Dinu Plîngău s-a grăbit atunci când le-a sugerat public consilierilor de la Partidul Platforma DA să îşi depună mandatele.

Vineri, Procuratura Generală a anunţat că s-a autosezizat în privinţa înstrăinării terenului aferent magazinului UNIC şi că va verifica legalitatea deciziei consilierilor municipali. În urmă cu trei ani, Curtea de Apel Chişinău a obligat Primăria să vândă proprietarilor magazinului UNIC terenul aferent şi să încheie un contract de locaţiune cu agentul economic.

Hotărârea a fost atacată la CSJ, care a restituit cauza pentru rejudecare la Curtea de Apel Chişinău. În ianuarie 2019, magistraţii de la Curtea de Apel au respins apelul autorităţilor municipale.