ECONOMIC

Regia „Exdrupo” va procura autospeciale noi pentru întreţinerea infrastructurii rutiere din Chişinău în valoare de 40 de milioane de lei

post-img

Primăria municipiului Chişinău anunţă că Î.M. Regia „Exdrupo” va putea achiziţiona un nou lot de autospeciale destinate pentru întreţinerea şi salubrizarea infrastructurii rutiere din Chişinău. Astfel, întreprinderea municipală va contracta un împrumut, pentru procurarea a 29 de unităţi de tehnică specializată, în valoare de 40 milioane lei.

O decizie în acest sens a fost adoptă astăzi de Consiliul Municipal Chişinău, cu majoritatea consilierilor prezenţi. Din sursele financiare contractate, în anul curent, operatorul municipal de salubrizare, deszăpezire şi exploatare a infrastructurii drumurilor urmează să achiziţioneze: 2 buldoexcavatoare; 2 încărcătoare frontale; 4 tractoare; 4 autobasculante multifuncţionale; 2 autoplatforme cu cabine duble; 2 autospeciale destinate salubrizării mecanizate, echipament pentru injectare, finisor; 5 compactoare; 6 automobile de serviciu pentru inspectarea sectoarelor de producere.

În acelaşi context, în anul 2021, au fost procurate unele autospeciale şi utilaje, în valoare de 13 milioane lei, dar acestea nu acoperă necesarul întreprinderii. Regia „Exdrupo” efectuează lucrări de reparaţie şi întreţinere a infrastructurii rutiere municipale, iar cca 70 la sută din tehnica şi utilajele aflate în dotare au un grad înalt de uzură, termenul de exploatare a acestora fiind cu mult depăşit.
 
Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost casate 15% din unităţile uzate ale întreprinderii, în timp ce întreţinerea şi exploatarea în continuare a tehnicii învechite, dar totuşi funcţională, sporeşte considerabil cheltuielile entităţii.