Actualitate

Strategia energetică a României, modificată. Imperativul garantării securităţii energetice a Republicii Moldova, printre cele mai importante noutăți

post-img
Energie România

Ministerul Energiei din România anunţă vineri că a integrat sugestiile primite de la actorii din societatea civilă, mediul academic şi industrie referitoare la proiectul „Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” şi a publicat varianta actualizată.


ZFR

Printre noutăţile Strategiei faţă de documentele programatice precedente se află imperativul garantării securităţii energetice a Republicii Moldova, accentul pe scăderea preţurilor energiei pentru consumatori casnici şi industriali, dezvoltarea capacităţilor de stocare, securitate cibernetică şi construirea unui lanţ de aprovizionare local cu tehnologii şi materiale necesare tranziţiei verzi, precizează un comunicat  al Ministerului Energiei din România. 

Potrivit ministrului Energiei de la București, Sebastian Burduja,, evoluţiile regionale, contextul climatic şi situaţia economică crează o multitudine de provocări şi totodată de oportunităţi pentru România, în special în domeniul energiei.

„Trebuie să răspundem provocărilor inovativ, şi să utilizăm oportunităţile inteligent. Strategia Energetică este despre investiţii care aliniază sectorul energetic la nevoile României de mâine. O Românie cu energie sigură, ieftină şi curată”, a spus ministrul Energiei.

Ministerul mai arată că sectorul energetic este un pilon esenţial al procesului de dezvoltare a României în ansamblul său.

„Viziunea Strategiei Energetice a României este de dezvoltare a sectorului energetic în condiţii de securitate, sustenabilitate, creştere economică şi accesibilitate. Sectorul energetic trebuie să garanteze disponibilitatea neîntreruptă a produselor şi serviciilor energetice la preţuri accesibile pentru toţi consumatorii, într-un mod cât mai prietenos cu mediul. România se confruntă cu provocări majore cauzate de fluctuaţiile pieţei, schimbări climatice şi vulnerabilităţi regionale, amplificate de războiul din Ucraina şi de poziţia geostrategică la frontieră estică a Uniunii Europene. În aceste condiţii, este necesară dezvoltarea unui sector energetic rezilient, capabil să răspundă rapid şi eficient în orice tip de criză”, subliniază Ministerul Energiei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter