Justiție

VIDEO. O rețea de migrație ilegală, destructurată de polițiștii de frontieră. Un conațional - reținut

post-img
captură
Sursa foto: Poliția de Frontieră

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest, în colaborare cu Direcția regională Sud, sub conducerea Procuraturii Ungheni, au destructurat o rețea de migrație ilegală.

ZFR

Potrivit Poliției de Frontieră, au identificat un cetățean basarabean în vârstă de 29 de ani, implicat în organizarea trecerii ilegale a frontierei pentru mai mulți cetățeni ai Ucrainei. Reținerea acestuia a avut loc pe 8 iulie 2024.

În perioada anului 2024, basarabeanul, împreună cu un grup de persoane în curs de identificare, compus din cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova, a creat o schemă criminală bine organizată. Aceștia au desfășurat activități criminale la nivel transfrontalier, având ca scop obținerea unui beneficiu financiar din organizarea migrației ilegale a cetățenilor ucraineni în spațiul Uniunii Europene.

În urma acțiunilor infracționale, ofițerii de urmărire penală au relevat că, în perioada 20-21 iunie 2024, pentru 15 migranți ucraineni s-a organizat trecerea ilegală a frontierei prin intermediul unui tir frigorific, contra sumei de 8 000 dolari de fiecare persoană. În continuare, cinci persoane au fost preluate de moldovean cu automobilul personal și transportate la Chișinău.

Dispersându-se, la data de 25 iunie 2024, doi cetățeni ucraineni, ambii în vârstă de 25 de ani s-au prezentat în punctul de trecere a frontierei Sculeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova. În cadrul audierilor, aceștia au dezvăluit detalii privind metoda, modul și perioada în care au ajuns în Republica Moldova.

Cetățeanul basarabean a fost reținut pentru 72 de ore, ulterior de către judecătoria Ungheni i s-a aplicat măsură de arest la domiciliu pe termen de 20 de zile. Conform procedurilor legale, automobilul utilizat pentru transportarea ilicită a ucrainenilor a fost ridicat și indisponibilizat. 

Cercetările pe caz continuă în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și elucidării tuturor circumstanțelor. 

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter