De astăzi, intră în vigoare modificările legislative ale Regulamentului privind testarea alcoolscopică. Şi amenzile pentru şoferii care urcă la volan în stare avansată de ebrietate vor creşte de două ori - de la 75.000 de lei la 150.000. Potrivit poliţiei, noile reguli vin în urma numărului mare de conducători auto prinşi zilnic băuţi la volan.
ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „În noile prevederi legislative au crescut limitele concentraţiilor de alcool în sange şi în aerul expirat de la care se poate vorbi de o contravenţie sau de o infracţiune. De asemenea, au fost înăsprite şi amenzile pentru şofat în stare de ebrietate sau sub influenţa narcoticelor, chiar şi până la 125 de mii de lei. Iar în cazul în care se adaugă şi conducerea fără permis, sancţiunea poate ajunge până la 150 de mii de lei. Mai nou, a fost introdus şi arestul contravenţional pentru astfel de infracţiuni, care va fi de la 10 la 15 zile”.
NOILE MODIFICĂRI ALE REGULAMENTULUI RUTIER Grad minim - 0,3 g/l la 0,7 g/l în sânge - 0,15 mg/l la 0,35 mg/l în aerul expirat Grad minim - amendă de la 35.000 la 50.000 de lei şi arest contravenţional de la 10 la 15 zile Grad avansat - amendă de la 75.000 la 125.000 de lei Modificările legislative au fost făcute pentru a responsabiliza şoferii, dar şi a numărului mare de conducători auto care urcă băuţi la volan. Doar în acest an, poliţiştii de patrulare au documentat aproape 4 mii de şoferi în stare de ebrietate. Grav este că aproape 60 la sută dintre aceştia aveau o alcoolemie avansată.
GRIGORE GUZUN, şef adjunct, INSP: „Noi practic zilnic minim avem în zile de serviciu cinci sau 10 persoane documentate în stare de ebrietate. În zilele de weekend, de vineir până luni, noi avem zilnic la 15-30 de conducători auto în stare de ebrietate. Mai mult ca atât, toţi marea majoritate care sunt documentaţi pentru condus în stare de ebrietate, sunt acel care conduc cu grad de ebrietate avansat”.
Unii şoferi salută iniţiativa autorităţilor, alţii însă spun că amenzile mari nu sunt o soluţie pentru a opri fenomenul.
„Eu sunt de acord. Eu cred că nu trebuie să meargă oamenii băuţi la volan. Este siguranţa mea şi a tuturor. Sunt de acord şi sunt doar pentru. Eu cred că vor fi mai puţini şi va fi mai mare siguranţă pentru noi, toţi şoferii. Este corect, însă mi se pare că e prea dur. E corect, corect, nu trebuie să fii băut la valon, dar sunt foarte drastice, nu cred că-i normal. Mărirea sancţiunilor nu cred că ne vor aduce rezultate mai bune. Datorită poliţiei ei sunt opriţi şi amendaţi, dar ştiţi cum moldovanul, bea un pahar şi crede că e Dumnezeu, dar până la urmă... - Credeţi că amenzile o să-i sperie? - Nu”.
Datele poliţiei arată că, de la începutul anului, pe drumurile naţionale s-au produs 235 de accidente rutiere din cauza şoferilor care au urcat băuţi la volan. 11 persoane au murit, iar alte 136 au fost rănite.