Actualitate

Peste 20 de posesori de maşini electrice din R. Moldova, România şi Germania s-au aventurat într-un maraton inedit

Peste 20 de posesori de maşini electrice din R. Moldova, România şi Germania s-au aventurat într-un maraton inedit

Peste 20 de posesori de maşini electrice din Republica Moldova, România şi Germania s-au aventurat într-un maraton inedit. Ei vor trebui să parcurgă în 24 de ore o distanţă de o mie de kilometri prin ţară. În acest fel, îşi vor împărtăşi experienţele în calitate de proprietari de maşini electrice şi vor evalua reţeaua de staţii de încărcare. Vedeta maratonului a fost o maşină Tesla model S, cu peste două milioane de kilometri la bord.

ZFR

Această maşină, Tesla model S, a fost vedeta maratonului. Posesorul automobilului a parcurs peste 1600 de km din Germania pentru aparticipa la electromaratonul din Republica Moldova.


HANSJORG VON GEMMINGEN-HORNBERG, participant din Germania: „Am făcut peste două milioane de kilometri din 2014, de atunci când am cumpărat-o. În ultimele trei luni am făcut în fiecare zi o mie de kilometri.
Am participat, anul trecut, la un maraton în Maroc, iar anul acesta am fost deja în Mauritania”.


GHEORGHE HABED, participant din RM: „Automobilul îl am mai puţin de un an şi are un range de 600 km. De facto, 500 km îi parcurgi uşor. Am fost prima companie care am adus o staţie de alimentare pentru maşini electrice în RM. A fost tare demult. Atunci erau vreo 10 maşini electrice”.

ZFR


MIHAI TUDOSE, participant din judeţul Suceava: „Nu este primul maraton la care particip cu Dacia Spring. Deşi este considerată maşină de oraş, aceasta poate să facă distanţe mai lungi. Acum are 270 de km autonomie. Dacă mergi la viteză constantă. Aşa că o să estimez să o încarc de vreo 4-5 ori în acest maraton”.


Printre participanţi a fost şi ministrul Energiei, Victor Parlicov. Acesta susţuine că în ultimii ani, Moldova a făcut paşi importanţi în ceea ce ţine energia regenerabilă. Iar în aproape toate raioanele au apărut staţii de încărcare.


VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei în Republica Moldova: „Automobilele electrice sunt mari consumatori de energie dar avantajul lor e că au acumulatoare iar acestea pot fi utilizate pentru echilibrarea sistemului electroenergetic. Pe parcurs voi explica şi vreau să utilizez această ocazie ca să discut cu proprietarii să înţeleg cu ce probleme se mai confruntă”.


ILIE TOMA, coorganizator: „Am organizat acum 5 ani un maraton şi totul a fost atunci spontan, noi nu aveam prize deloc înafara Chişinăului şi încărcam la prize obişnuite şi tocmai asta vrem să arătăm acum, că după cinci ani lucrurile au evoluat atât de mult încât condusul la o mie de km nu mai ia cinci zile ca în trecut, dar doar 24 de ore pentru că avem prize rapide şi avem maşini cu autonomie mult mai mare”.


Participanţii vor parcurge un traseu de la Chişinău la Cahul, de unde se vor întoarce spre Leuşeni. Electromaratonul se va încheia mâine.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter