Social

Elevi şi studenţi de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la Summitul Tinerilor din R. Moldova

Elevi şi studenţi de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la Summitul Tinerilor din R. Moldova

Peste 100 de elevi şi studenţi de pe ambele maluri ale Prutului şi-au dat întâlnire la cea de-a doua ediţie a Summitului Tinerilor din Republica Moldova. Evenimentul se desfăşoară la Chişinău şi reprezintă o platformă de dialog, unde tinerii pot identifica oportunităţi de dezvoltare şi îşi pot împărtăşi experienţele.

ZFR

ALINA CERNEGI, studentă la Iaşi: „Spiritul civic al studenţilor este foarte dezvoltat atât la Iaşi cât şi în celelalte oraşe. La fel, sunt foarte multe oportunităţi Erasmus. Deasemenea sunt şi foarte multe provocări. Cumva este dificil să pleci într-o ţară nouă, într-un oraş nou chiar dacă limba e aceeaşi”.


DANIEL CARAION, student la Craiova: „Studiez Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Este o experienţă foarte faină şi sunt bucuros că am reuşit să ajung acolo, deja sunt anul trei. În primul rând este un sistem educaţional mult mai dezvoltat decât este în RM din păcate şi din fericire pentru noi că este o oportunitate”.


VERONICA RURAC, elevă clasa a 12-a: „Interacţiunea asta cu tineri care studiază în România te face să pleci şi tu încolo.Ţinta mea era Timişoara însă deja mă gândesc şi la Cluj Napoca”.

ZFR


Participanţii vor avea parte de paneluri de discuţii, ateliere interactive, sesiuni de comunicare şi activităţi prin care vor interacţiona cu experţi şi lideri din Republica Moldova.


PAULA BODLEV, preşedintele Federaţiei Tinerilor Basarabeni din România: „Summitul Tinerilor din Republica Moldova este o iniţiativă a tinerilor basarabeni din România care studiază acolo pentru a crea platforme de comunicare între tinerii basarabeni din Republica Moldova şi cei din România”.


VALENTIN RĂDUCANU, director, Direcția Programe şi Proiecte, DRRM: „Pe viitor vom susţine proiecte de genul acesta pentru tinerii din Basarabia care au nevoie de o platformă, de un program comun prin care ei să fie ajutaţi să revină în ţară, să aibă un contact cu autorităţile, cu instituţii atât din Republica Moldova, cât şi din România”.


Summitul este organizat de Federaţia Tinerilor Basarabeni, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova şi România şi este finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter