Actualitate

O echipă de asistență medicală de urgență, agresată de ginerele unei paciente

post-img
ambulanța

O echipă de medici solicitați pentru acordarea asistenței medicale de urgență, a fost agresată de către un bărbat, care a îmbrâncit lucrătorii medicali, deposedându-i de electrocardiograf. Cazul a avut loc sâmbătă, 14 septembrie.

ZFR

Sâmbătă, la ora 19:11, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat un apel prin care a fost solicitată acordarea asistenței medicale de urgență unei femei de 72 ani, care ar fi fost agresată.

 Echipa SAMU Ciocana a ajuns în 9 minute la domiciliul pacientei, unde se aflau și rudele acesteia. La interogare, femeia a spus că nu a solicitat intervenția ambulanței și a refuzat categoric examinarea. La un moment, ginerele femeii a manifestat un comportament agresiv față de echipa medicală, îmbrâncind lucrătorii medicali și deposedându-i de electrocardiograf.

 Imediat a fost solicitat ajutorul poliției, care a sosit în scurt timp și a reținut agresorul. Organele de drept urmează să stabilească toate circumstanțele incidentului.

De asemenea, solicitarea a fost catalogată ca neîntemeiată, ce nu se încadrează în categoria urgențelor medico-chirurgicale.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească condamnă orice fel de acțiuni, care expun membrii echipelor AMU la riscuri în timpul deservirii solicitărilor. 

ZFR

În perioada lunilor ianuarie – septembrie 2024 au fost înregistrate 170 cazuri de agresiuni ale echipelor AMU, dintre care 144 verbale și 26 fizice.

 „Reiterăm faptul că în ultima perioadă la Serviciul AMUP au fost înregistrate mai multe solicitări neîntemeiate. Acestă situație este detestabilă din motiv că suprasolicită serviciul, iar persoanele care într-adevăr au o urgență și necesită intervenție promptă a echipelor AMU sunt nevoite să aștepte, atunci când fiecare secundă înseamnă viață”, se mai spune într-un comunicat al CNAMUP.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter