Social

Vin, operă și decor idilic la la Festivalul „VinOpera”

Vin, operă și decor idilic la la Festivalul „VinOpera”

Peste 100 de instrumentişti, solişti de renume şi vinuri selecte. Toate, într-un decor idilic, la Festivalul VinOpera, organizat la o vinărie din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. La eveniment au participat sute de oameni din Republica Moldova şi de peste hotare. Unii au lăsat maşina acasă şi au venit la castel cu trenul.

ZFR

Sute de oameni au participat aseară la tradiţionalul Festival de muzică clasică "VinOpera". Oaspeţii au savurat vinuri fine, au luat cina la balconul castelului din localitate şi s-au bucurat de o adevărată călătorie pe note muzicale.

„VinOpera este un festival deja cunoscut de mai mulţi ani, adună un public select, muzică specială, extraordinară şi vinuri de calitate...De ce nu, aşadar, să ne reîntâlnim cu prietenii, colegii la un pahar de vin. Venim de la Iaşi pentru acest eveniment special. Decorul este extraordinar. Ne place vinul, ne place opera, deci este combinaţia perfectă”.


Pe scenă au urcat peste o sută de instrumentişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu", sub conducerea dirijorului Dumitru Cârciumaru, precum şi solişti celebri din România, Spania şi Republica Moldova.


ZFR

Melomanii au ascultat capodoperele muzicale ale lui Puccini, Verdi, Mozart şi ale îndrăgitului compozitor Eugen Doga.

DUMITRU CÂRCIUMARU, dirijor: „În primul rând este un eveniment unic în întreaga Europă, deoarece suntem într-o bijuterie arhitecturală aici, în spatele meu. Suntem onoraţi să o avem printre invitaţi pe marea divă a operei lirice, Elena Moşuc, alături de talentaţii colegi Andrei Jelihovschi, Mariana Bulicanu, invitaţi din Spania – David Baños, de peste Prut – Alin Stoica”.


Festivalul a fost organizat de Fundația "Constantin Mimi", cu sprijinul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chișinău, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova.


CRISTINA FROLOV, președinte, Fundația Constantin Mimi: „Sunt mândră că, de la prima ediţie VinOpera, festivalul s-a transformat dintr-un concert de muzică clasică, într-unul dintre cele mai bune evenimente din lumea vinului, nu doar din Republica Moldova, dar şi din întreaga lume”.


MONICA BABUC, director, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău: „Oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului îşi sincronizează eforturile în fortificarea actului cultural pan-românesc, dacă aş putea spune aşa. Suntem mândri că contribuim astăzi prin forţe de creaţie excepţionale care realizează astăzi o ediţie a VinOpera care, sunt sigură, va încânta tot publicul spectator”.


VinOpera este la cea de-a şaptea ediţie şi a fost clasat în topul celor mai frumoase cinci evenimente eno-gastronomice ale lumii, prin votul publicului Wine Travel Awards.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter