Actualitate

Securitatea aprovizionării energetice în spațiul european, discutată de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul „Power Summit 2024”

post-img
eveniment

Eforturile susținute ale Republicii Moldova pentru asigurarea securității energetice și importanța adoptării strategiilor și soluțiilor inovatoare pentru a face față provocărilor actuale și viitoare din sectorul energetic au fost subliniate de secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul evenimentului „Power Summit 2024”, care se desfășoară la Atena.

floare carpet

Platforma a reunit lideri și experți în energie pentru a discuta despre provocările și soluțiile privind securitatea aprovizionării energetice în contextul electrificării economiei europene și tranziției către un sistem de energie decarbonizat până în 2050.   În cadrul panelului de discuții cu privire la „Securitatea aprovizionării cu energie”, Constantin Borosan a evidențiat proiectele recente de infrastructură din Republica Moldova și investițiile în surse de energie regenerabilă, care au rolul de a stabiliza și a optimiza sistemul energetic național.  


„Republica Moldova a întreprins pași semnificativi în direcția diversificării surselor de energie și creșterii independenței energetice. Creăm interconexiuni energetice cu România și în paralel am demarat acțiuni pentru lansarea piețelor organizate pe termen scurt a energiei electrice ca să fim pregătiți ca în 2025 să fim cuplați într-o singură piață, piața unică energetică europeană”, a remarcat oficialul.   


Sesiunea de discuții a abordat aspecte cruciale precum optimizarea utilizării generării centralizate, creșterea flexibilității pentru a susține un sistem de energie dominat de surse regenerabile și abordarea diferențelor regionale în Europa. Constantin Borosan a subliniat că Republica Moldova, deși o țară mică, poate servi ca un exemplu de reziliență și adaptare într-un mediu energetic dinamic și provocator.    

floare carpet


Evenimentul Power Summit 2024 aduce împreună lideri și experți din industria energetică pentru a explora soluții inovatoare și strategii esențiale pentru a asigura o aprovizionare continuă și sigură cu energie electrică, în contextul tranziției către un sistem energetic decarbonizat și inteligent. Evenimentul se desfășoară  la Atena, în perioada 22 - 23 mai.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter