Cultură

Cartea "Străină în ţara semilunei", prezintă istoria a 18 femei ce au ales calea străinătăţii

post-img
Cartea "Străină în ţara semilunei"
Sursa foto: Diez

Confesiunile a 18 femei din Republica Moldova, ce au ales calea străinătăţii, au fost prezentate într-un inedit volum intitulat "Străină în ţara semilunei". Autoarea Violeta Stratan Iiblasmiş şi-a propus să combată unele stereotipuri legate de femeile ce şi-au abandonat casa în speranţa unui trai mai bun.

ZFR

Din anul 2013, Violeta Stratan Iiblasmiş, autoarea cărţii "Străină în ţara semilunei" s-a stabilit în Turcia. Cartea ei cuprinde mărturiile emoţionante a 18 basarabence care au migrat în Turcia.

VIOLETA STRATAN IIBLASMIŞ autor, "Străină în ţara semilunei": „Să sparg nişte stereotipuri legate de femeile noastre basarabence, de imaginea acestora în Turcia, într-o ţară musulmană. Vor găsi adevarate istorii de viaţă a unor femei puternice care au putut să facă faţă multiplelor probleme şi impedimente.”



Pe lângă confesiunile basarabencelor aflate în Turcia, cartea prezintă şi un portret cultural al regiunii. Este o carte de identitate a unor eroine care, deşi se află la mii de kilometri distanţă de locurile natale, chiar dorul de casă le-a făcut să ţină piept tuturor provocărilor.

MONICA BABUC director, Institutul Cultural Român, Chișinău: „Totuşi, impresionează foarte mult curajul şi modul lor de a căuta căi pentru a se afirma şi în viaţa personală, şi în cea profesională şi să nu piardă, totodată, legătura cu patria lor istorică.”


La lansarea cărtii, la Biblioteca Naţională, au venit rude, prieteni dar şi femei din Diaspora care au trăit pe proprie piele experiența străinătăţii.

MARIA ROIBU, profesoară de limba română: „Nouă ne pare că femeile care pleacă peste hotare greblează aşa pur şi simplu banii şi că e atât de simplu dar ne dăm seamă că sunt nişte nuanţe pe care noi chiar nu le ştim.”

LIUBA BUZU rudă: „Sunt foarte mândră de Violeta, a prins curajul, a luat îndrăzneala pentru a descrie viaţa femeilor care pleacă peste hotare pentru a-şi câştiga un ban pentru familie, pentru copii.  A pleca peste hotare este o experienţă foarte dură.”

Potrivit datelor oficiale, peste 10 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova se află în Turcia.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter