Social

Încă o misiune a SMURD România s-a incheiat cu succes in Republica Moldova

Încă o misiune a SMURD România s-a incheiat cu succes in Republica Moldova

Încă o misiune a SMURD România s-a incheiat cu succes in Republica Moldova. Un pacient aflat în stare gravă a fost transportat astăzi, din Serbia la Chişinău, cu un avion al SMURD România. E pentru prima dată când un astfel de avion este folosit într-o misiune medicală în Republica Moldova. De la aeroport, pacientul cu arsuri grave a fost preluat de medicii şi transferat la Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Zborul din Serbia şi până în Republica Moldova a durat aproximativ 40 de minute. Pacientul a fost transportat cu o aeronavă specială. Aparatul de zbor are toate dotările necesare şi poate transporta până la doi pacienţi gravi.”

Pacientul, un basarabean în vârstă de 65 de ani, este şofer camion. El a ajuns la începutul acestei săptămâni la un spital din Belgrad după ce cabina maşinii sale a luat foc şi a explodat.


VLAD ISPAS, medic, SMURD România: „Un accident în timpul muncii, petrecut pe teritoriul Serbiei cu arsuri pe o suprafaţă de 26 la sută, au estimat medicii de la Belgrad.  Zborul s-a desfăşurat fără probleme pe traseul Belgrad până la Chişinău, însă, cu siguranţă, va avea nevoie de îngrijire avansată în continuare  şi recuperare medicală ulterioară.”

ION BOSTAN, medic ATI, Republica Moldova: „Noi transportăm bolnavul la centrul de combustie, la spitalul de traumatologie după care, ulterior, el o să meargă pe tratamentul care se cuvine. El trebuie picurat, trebuie pansat, din nou. Şi deja o să vedem starea cum va evolua.”

Pacientul a fost adus în Republica Moldova la insistenţa rudelor iar toate costurile au fost acoperite de statul român. S-a implicat consulul general al Republicii Moldova la Iaşi, Ion Coşer, şi reprezentanţii ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti. Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din România are în dotare două avioane specializate pentru transportul pacienţilor pe distanțe mari. Pentru distanțe mai mici sunt folosite elicoperele SMURD. 

În 10 ani, paramedicii români au realizat 132 de misiuni aero-medicale in Republica Moldova.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter