Actualitate

EXCLUSIV România, în finala Galei Arhitecţilor din Spania. Pepiniera 1306 plante din Timișoara, proiect românesc de succes

post-img
Pepiniera 1306 plante din Timișoara, proiect românesc de succes

Un proiect de arhitectură efemeră din România a ajuns în finala Galei Arhitecţilor din Spania, alături de alte 27 de proiecte importante din Franţa, Statele Unite şi ţara gazdă. Este vorba de o instalaţie expusă în centrul Timişoarei pe durata evenimentelor dedicate Capitalei Europene a Culturii. Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania, a urmărit decernarea premiilor, care a avut loc la Teatrul Regina Victoria din Madrid.

ZFR

Pepiniera 1306 plante din Timișoara este unul dintre cele 3 proiecte internaționale finaliste la Gala Premiilor Colegiului Arhitecților din Spania, după o selecție care a avut la bază în jur de 500 de proiecte.

Instalația a fost inaugurată în Timișoara în perioada în care a fost capitala culturală europeană. Este vorba de o grădină verticală amplasată în Piața Victoriei, folosită ca spațiu expozițional și creată de un grup de arhitecți din Barcelona.

Alfredo Lerida, MAIO Architects Barcelona: Este vorba de o intervenție efemeră, urbană, de activarea unui spațiu emblematic al orașului, instalând timp de 12 luni o grădină publică, grădina municipală pe care am adus-o în acea piață, pentru a crea o dezbatere despre cum pot localnicii să exploreze acest spațiu, participând la activități.

Juan Antonio Ortiz, membru al juriului și vicepreședintele CSCAE: Proiectul Nursery 1.300 de copaci din Timișoara are o serie de valori care au legătură cu sustenabilitatea, spațiul urban și angajamentul societății de economie circulară care profită de elementele unei instații efemere pentru ca apoi să le dea altă utilitate.

România a ajuns pentru prima dată în finală, însă câștigător a fost proiectul grădinilor mediteraneene din Almeria, pentru reabilitarea unui ansamblu istoric. Arhitecții de la MAIO au câștigat în schimb premiul special al Galei cu un alt proiect care aduce o soluție pentru criza chiriilor din Barcelona.

ZFR

Marta Vall Iiosera, președinta Consiliului superior al Colegiului Arhitecților din Spania: Cu aceste premii vrem să dăm vizibilitate valorilor cu care contribuie arhitectura de la sustenabilitate, cultură și valori profesionale.

Gala organizată la Teatrul Regina Victoria din Madrid premiază arhitectura inovatoare și sustenabile din punct de vedere social, ambiental și economic.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter