Social

Mai mulți refugiați ucraineni din Republica Moldova vor fi ajutați să se integreze economic

În sectorul Buiucani va fi organizat un târg unde refugiații își vor putea vinde produsele

Mai mulți refugiați ucraineni din Republica Moldova vor fi ajutați să se integreze economic și vor putea să-și vândă obiectele produse de ei la un târg social organizat săptămânal în sectorul Buiucani. Autoritățile de la Chișinău vor organiza și cursuri de instruire pentru dezvoltarea afacerilor. Proiectul de incluziune comunitară este implementat cu sprijinul organizație internaționale HIAS Moldova.

Tatiana este din Herson, o regiune ucraineană bombardată masiv de ruși. S-a refugiat în Republica Moldova împreună cu soțul ei, în noiembrie 2022. Soțul Tatianei suferă de diabet și i-a fost amputat un picior. Femeia s-a angajat, însă doar pentru câteva ore pe zi. Este pasionată de croșetat și face jucării handmade. Acum poate să-și vândă lucrările în cadrul târgului EcoLocal Social. TATIANA IVANOVA refugiată, Ucraina: „Croșetez și asta mă sustrage de la gândurile negative, deși e greu știind ce se îmtâmplă acasă. Ideea de a croșeta jucării mi-a venit când încercam să caut cadouri pentru nepoți. Sunt fericită că acum voi putea să am un venit în plus iar jucăriile mele vor aduce fericire copiilor.” Și Elena, refugiată din Odesa, va profita de beneficiile oferite de târgul EcoLocal Social. ELENA RAEVA refugiată, Ucraina: „Acasă tot asta făceam, participam la expoziții și aici la fel. Important este că primesc plăcere de la ceea ce fac. Sunt la pensie și mă descurc binișor, mai greu le este tinerilor.”

În cadrul târgului vor fi oferite gratuit până la 30 de locuri pentru refugiații ucraineni și grupurile vulnerabile locale. ALEXANDRU COICA director de țară HIAS Moldova: „Ceea ce ne propunem aici este să oferim refugiaților și grupurilor vulnerabile locale de a se integra economic, de a face anumite activități care le permit să genereze profit și ulterior să fie autosuficienți, să nu mai depindă de acele alocații, ajutoare care le sunt oferite.” Târgul EcoLocal SOCIAL va functiona sâmbăta, concomitant cu piața EcoLocal Farmers Market. „E minunat, cred că fiecare om are dreptul de a câștiga, atâta timp cât poate de ce nu.” „Foarte bună idee. De fiecare dată când se organizează ceva mai deosebit în afară decât piața obișnuită de sâmbătă e binevenit.” Datele Inspectoratului General pentru Migrația arată că în Republica Moldova sunt aproape 100 de mii de refugiați ucraineni, dintre care jumătate sunt copii. La sfârșitul lunii mai, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, doar 1500 de cetățeni ucrainei erau angajați oficial în câmplul muncii.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter