Extern

Ucraina afirmă că a doborât în cursul nopţii 24 de drone şi 5 rachete ruseşti, între care una hipersonică Kinjal

post-img
imagine simbol

Rusia a lansat atacuri cu rachete şi drone asupra Ucrainei în noaptea de marţi spre miercuri, provocând un incendiu la un complex industrial, avariind clădiri rezidenţiale şi rănind mai multe persoane în şase regiuni, au anunţat autorităţile locale, transmite Agerpres cu referire la Reuters.

ZFR

În raportul său de miercuri dimineaţă, armata ucraineană susţine că a doborât cinci din cele şase rachete şi toate cele 24 de drone Shahed lansate de Rusia în timpul atacului din cursul nopţii.

Rachetele interceptate sunt patru Kh-101 şi Kh-555, care au fost lansate din avioane Tu-95 MS în timp ce se aflau pe teritoriul Rusiei, şi o rachetă hipersonică Kinjal, lansată tot din spaţiul aerian rusesc, notează EFE, citând forţele armate ucrainene.

Kinjal este una dintre cele mai greu de interceptat rachete din arsenalul rusesc. Ucraina este vulnerabilă la acest tip de armă în cea mai mare parte a teritoriului său.

Rusia a lansat şi o rachetă balistica Iskander-M, din peninsula ocupată Crimeea, care nu a putut fi doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană, conform EFE.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus toate aparatele în timp ce se apropiau de Kiev, a indicat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Fragmente de drone şi rachete doborâte au avariat un complex industrial în regiunea Kiev, provocând un incendiu, a raportat guvernatorul regiunii. Peste 105 persoane, folosind 30 de echipamente, făceau eforturi pentru a stinge incendiul miercuri dimineaţă.

În atac, un localnic a fost rănit, iar un imobil de locuit, un garaj, o benzinărie şi o unitate de depozitare au fost avariate, a precizat responsabilul citat.

În acelaşi timp, guvernatorul din Dnipropetrovsk a indicat că, în atacul de noaptea trecută, trei persoane au fost rănite în regiune, iar nouă imobile de locuit au fost avariate, raportând că armata ucraineană a doborât 11 drone deasupra regiunii sale.

Alertele de raid aerian au durat mai multe ore pe întreg teritoriul Ucrainei, începând imediat după ora 00:00 GMT, inclusiv în regiunile care se învecinează cu Polonia, membră a NATO.

Avioane de luptă poloneze şi ale aliaţilor au fost ridicate de la sol ca măsură de precauţie, a anunţat Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze pe platforma de socializare X. Acest lucru se întâmplă adeseori când Rusia lansează un atac aerian asupra regiunilor vestice ale Ucrainei.

Potrivit forţelor armate ucrainene, atacul aerian lansat de Rusia în cursul nopţii a vizat regiunile Kiev (nord), Poltava şi Dnipropetrovsk (centru), Zaporojie (sud), Harkov (nord-est) şi Viniţa (vest).

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter