Social

Numărul cazurilor de pneumonie în rândul copiilor este în creştere

Numărul cazurilor de pneumonie în rândul copiilor este în creştere

Numărul cazurilor de pneumonie în rândul copiilor este în creştere. La Spitalul Clinic Municipal "Valentin Ignatenco" din Chişinău sunt internaţi aproape 90 de bolnavi, dintre care şase sunt la terapie intensivă. Medicii spun că de cele mai multe ori, diagnosticul vine după o răceală sau o viroză netratate, astfel că îndeamnă părinţii să ceară ajutor specializat chiar de la primele simptome.

Odată cu răcirea vremii, la Unitatea de primiri urgente a Spitalului Municipal de Copii "Valentin Ignatenco" a crescut numărul de adresări. Părinţii îşi aduc aici copiii cu bronşite, penumonii sau bronhopneumonii.


LARISA PARASCA şef, Departamentul Medicină Urgentă, Spitalul "Valentin Ignatenco": „La moment sunt aproximativ 85- 90 de copii internaţi cu pneumonii şi a crescut şi fluxul de pacienţi care se adresează la camera de gardă. În secţia de terapie intensivă sunt internaţi pacienţi în stare gravă, cu penumănii destul de grave, cu insuficienţă respiratorie. Pacienţi care necesită monitorizare şi un tratament destul de serios”.


Potrivit medicilor, în majoritatea cazurilor, părinţii ajung la spital abia după câteva zile de la instalarea primelor simptome ale bolii.


LARISA PARASCA şef, Departamentul Medicină Urgentă, Spitalul "Valentin Ignatenco": „Pneumonia apare ca o complicaţie a unei infecţii virală, o infecţie bacteriană. În primul rând atunci când copilul a suportat o răceală sau o infecţie virală care s-a prelungit mai multe zile cu febră şi tuse, trebuie să se adreseze la medic sua la camera de gardă dacă este o stare mai gravă să se adreseze la camera de urenţă pentru a fi ascultat copilul cu stetoscopul şi să fie făcut un examen clinic”.


Şi în rândul adulţilor se înregistrează o creştere a numărului de infecţii respiratorii.


MARINA BUGA şef adjunct, Direcția generală asistență medicală și socială: „În săptămâna de raportare s-a atestat o creştere cu 33 de adresări comparativ cu săptămâna precedentă. În total au fost 253 de adresări, dintre care 151 cu copii şi 102 maturi”.


Medicii recomandă vaccinul antigripal, respectarea măsurilor de igienă, dar şi evitarea locurilor aglomerate. Datele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, peste 1000 de persoane, inclusiv 31 de copii sub 5 ani și-au pierdut viața, în anul 2023, din cauza pneumoniei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter